Ексклюзиви
вівторок, 27 квітня 2010 07:36

Слон Бой помер після сніданку

У понеділок, 26 квітня, о 10.47 у Київському зоопарку помер азійський слон Бой.

— Коли приходило багато людей, Бой ховався, нервував, — говорить зоотехнік Костянтин.

25 квітня в зоопарку тривала акція "по збагаченню середовища для слона". Боя примушували діставати ласощі з годівниць складної форми.

— Протягом того дня я нічого дивного не помітив, — додає зоотехнік. — Наступного ранку добре поснідав яблуками та морквою. Відійшов від годівниці і впав.

У понеділок по полудні тіло Боя лежить біля виходу зі слоновника у прогулянковий  вольєр. Накрите жовтим брезентом. Полотно замале — з-під нього стирчать передні ноги. Поряд із тілом Боя в загоні гуляє носоріг. Підходить до решітки, роздивляється померлого сусіда.

Директор зоопарку Світлана Берзіна тяжко зітхає:

— У нас трагедия. Слона отравили. Чем и каким способом — выяснит следствие.

Адміністрація підозрює активістів ініціативної групи з порятунку столичного зоопарку. Вони півроку критикують керівництво звіринця.

Берзіна стверджує, що слон був хворобливим. Мав низку хронічних недуг. Йому зробили шість операцій під загальним наркозом.

Головний ветеринар закладу Андрій Марунчин називає причину смерті: гостра інтоксикація на тлі серцево-легеневої недостатності.

— У вольєрі Боя знайшли кілька варених яєць. Їх передали експертам, які мають з"ясувати, чи не стали вони причиною отруєння.

Після загибелі тварини у вольєрі просіяли пісок. Ґрунт згребли у великі купи на майданчику. Його мають дослідити експерти-криміналісти.

Близько першої дня в зоопарк приїхала багатотонажна вантажівка. Такі працюють у гранітних кар"єрах. Охоронці кажуть, що адміністрація шукає автокран, який міг би завантажити 6-тонну тушу. Кран, яким користується зоопарк, може підняти максимум 1,5 т.

— Смерть Боя — результат діяльності непрофесіоналів. Насамперед директора Світлани Берзіної. Вона не любить ні людей, ні тварин, — вважає колишній працівник зоопарку Сергій Григор"єв, 44 роки. — Слона мають утилізувати. Хоча не здивуюся, якщо його згодують тваринам, як це зробили із зеброю в березні цього року.

Із початку року в Київському звіринці загинув жеребець зебри Гранта й 13 великих водоплавних птахів. Серед них були занесені до Червоної книги. Також померли броненосець, тигр та уссурійський ведмідь. Після цього знесли 300 кв. м вольєрів.

Слони живуть до 70 років. Бою було 40. У столичному зоопарку він жив із 1982-го.

Слона отравили. Чем и каким способом — выяснит следствие

— Слони дуже консервативні, вони важко сприймають будь-які зміни, — додає Григор"єв. — Бой пережив чимало стресів: смерть своєї подруги, операції зі пломбування бивня й "педикюр", дієту. В нього були хворі, застуджені нирки. Його чомусь безперестанку поливали холодною водою і тримали в тамбурі "перегонника" на холодній бетонній підлозі.

Бой перебував під опікою столичного міського голови Леоніда Черновецького. Мер на його утримання витрачав близько 50 тис. грн на місяць. Щоденний раціон слона містив 80 кг сіна, 50 кг яблук, 40 кг моркви, 20 кг буряку та комбікорм.

Тіло Боя передадуть Музею зоології Академії наук України.

Зараз ви читаєте новину «Слон Бой помер після сніданку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути