Ексклюзиви
четвер, 09 квітня 2009 11:40

В день жалоби грузини протестуватимуть проти Саакашвілі

В день жалоби грузини протестуватимуть проти Саакашвілі
Грузія 9 квітня відзначає День ухвалення акту про відновлення державної незалежності, День національної єдності, громадянства та поминання загиблих за Батьківщину, і 20 років з дня подій 1989 року - розгону в Тбілісі багатотисячного мирного мітингу із застосуванням сльозогінного газу, саперних лопаток і важкої техніки.

9 квітня є в країні неробочим днем.

Цього року грузинська опозиція приурочила до 9 квітня масштабну акцію протесту з вимогою відставки президента Михайла Саакашвілі, обіцяючи вивести на вулиці столиці не менше 150 тис людей.

За традицією, що склалася, вже багато років цього дня тбілісці усипають тюльпанами сходи, що ведуть до будівлі парламенту, в пам"ять загиблих 9 квітня 1989 року.

Цей день, або як його стали потім називати, "кривава неділя", 20 років тому став переломним не тільки для Грузії, але і для всієї радянської імперії. Багатотисячний мирний мітинг представників національного руху на проспекті Руставелі був розігнаний військовослужбовцями Радянської Армії. В результаті 21 людина загинула, велика кількість людей постраждала.

Розгін мирного мітингу в Тбілісі дістав широкий резонанс в світі, ставши символом боротьби національного руху, що набирає силу, в республіках Радянського Союзу.

Рівно через два роки, 9 квітня 1991 року, лідер національного руху Звіад Гамсахурдіа - майбутній президент Грузії, оголосив про відновлення незалежності Грузії на підставі акту про оголошення Незалежності першої Республіки Грузії 26 травня 1918 року.

Рішення було ухвалене на підставі проведеного 31 березня 1991 року всенародного референдуму, під час якого переважна більшість населення Грузії висловилися за оголошення незалежності та вихід Грузії зі складу СРСР.

За матеріалами "Новости-Грузия"

Зараз ви читаєте новину «В день жалоби грузини протестуватимуть проти Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути