середа, 13 червня 2007 10:34

Журі "Кинотавра" вважає найчесніший російський фільм безпросвітним

11 червня відбулося нагородження переможців XVIII Відкритого російського кінофестивалю "Кінотавр". Одразу два головні призи (за кращий фільм і кращу режисуру) дісталися кінострічці Олексія Попогребського "Прості речі". Нагороду за кращу чоловічу роль отримав Сергій Пуськепаліс, що зіграв у цьому фільмі, а спеціальний диплом за кращу чоловічу роль отримав Леонід Броньовий, який також брав участь у картині. Таким чином, обійшовши нагородами фільм Олексія Балабанова "Вантаж 200" й картину Кіри Муратової "Два в одному", журі демонстративно виступило "на користь ясного морально-соціального висловлення молодого перспективного режисера", надавши "погану послугу як йому, так і кінопроцесу в цілому".

Як повідомив в інтерв"ю РБК daily продюсер Сергій Сельянов, річ у тому, що фільм Балабанова "в ідеологічному сенсі не укладається в те, що потрібно показувати нашому народу". За сюжетом маніяк-міліціонер ґвалтує дочку першого секретаря райкому. Події відбуваються в 1984 році в міфічному місті Ленінське, куди приходять вантажі-200 - труни із солдатами, які загинули в Афганістані.

Як пише газета "Відомості", "більш безпросвітного фільму в нашому кіно просто не було", і саме тому кіноспільнота розділилася на його шанувальників і критиків. Кінокритик газети пропонує різні трактування фільму: ностальгічне, соціальне, психоаналітичне і ліричне. У будь-якому випадку, на його думку, "Вантаж 200" - не тільки найболючіший, але й найчесніший російський фільм за багато років.

Голова гільдії кінознавців і кінокритиків Віктор Матізен, що вручав трофеї - чорно-білих слонів - фільмам-переможцям: "Критики відзначили "найбіліший" і "найчорніший" фільми фестивалю, поставивши на перше місце одночасно фільм Балабанова і фільм Попогребського – останній пройнятий ідеєю позитивізму і примирення зі світом".

Член журі, голова Гільдії операторів Ігор Клебанов заявив, що вся програма фестивалю була слабкою, явного лідера серед представлених на конкурсі картин просто не було, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Журі "Кинотавра" вважає найчесніший російський фільм безпросвітним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути