середа, 27 березня 2013 10:10

"Згідно нового КПК прокуратура направлена лише на обвинувальний висновок" - експерт

"Згідно нового КПК прокуратура направлена лише на обвинувальний висновок" - експерт
Фото: gazeta.ua

З моменту введення у дію нового Кримінально-процесуального кодексу на одного слідчого суддю Черкащини припадає майже 21 кримінальне провадження. А в самому обласному центрі втричі більше. Про це розповіли на круглому столі "Роль суду у виконанні положень нового КПК України". Його провела Черкаська міська молодіжна громадська організація "Демократичні перетворення України".

"Це зумовлено тим, що у Черкасах знаходяться всі слідчі підрозділи СБУ, податкової міліції, обласної прокуратури, слідче управління міліції. Лише у слідчому управлінні обласної міліції працює кілька десятків слідчих. У них у провадженні перебуває значна кількість справ і всі вони звертаються з різними клопотаннями до слідчого судді. А з податкової міліції до суду надходить щотижня близько 70 різноманітних клопотань щодо тимчасового доступу до речей та документів, арешту майна, грошових стягнень", - зазначив начальник відділу прокуратури Черкащини Олег Троян.

Правозахисники сподіваються, що запровадження інституту слідчого судді сприятиме дійсно об'єктивному розслідуванню.

"Слідчі міліції і прокуратура представляють одну сторону і раніше у цьому часто був перекіс у бік обвинувачення. Зараз до слідства долучили слідчого суддю. Він має контролювати дотримання правоохоронними органами прав і свобод людини. Усі слідчі дії мають проводитись лише за рішенням слідчого судді. Учасники судового процесу також матимуть право оскаржити дії слідчих органів у слідчого судді. Будемо сподіватись, що він, як представник незалежної судової гілки, буде ефективним запобіжним засобом від порушень", – зазначив керівник аналітичного відділу Черкаського осередку Громадянської мережі "ОПОРА" Сергій Варич.

Відповідальність за законність проведення розслідування несе прокурор. Новий КПК спонукає його діяти у питаннях захисту прав громадян. Самому виявляти порушення і на них реагувати.

"Зараз у випадку суттєвих порушень для прокурора може бути застосована не тільки дисциплінарна відповідальність, а й цивільно-правова. Прокурор повинен самостійно відреагувати на порушення в ході слідства, але інститут слідчого судді це додаткова гарантія захисту", - додав Троян.

Член Громадської ради із дотримання прав людини при обласній міліції Василь Демчик вважає, що і в старому КПК було достатньо умов для дотримання прав людини. Все залежить від прокурора, слідчого і міліціонера.

"Скільки за ініціативою прокурорів було закрито кримінальних справ через відсутність складу й розпочате досудове розслідування? Як при старому кодексі, так поки що і при новому вся діяльність прокуратури направлена на обвинувальний висновок. Погано зробили, що виключили з діяльності міліції дослідчу перевірку. Зараз по заяві будь-якого громадянина автоматично відкривається кримінальне провадження, а підозрюваний про це не знає. Захистити свої права він може лише з моменту, коли йому пред'явили повідомлення про підозру. Тобто, навколо людини вже "яму" вирили для "поховання", а вона ще ходить у весільному вбранні і будує плани на майбутнє", - сказав Демчик.

Зараз ви читаєте новину «"Згідно нового КПК прокуратура направлена лише на обвинувальний висновок" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути