пʼятниця, 15 березня 2013 22:09

За сто днів дії нового КПК істотно розвантажилися СІЗО, вже застосовані 500 домашніх арештів - Портнов

За сто днів дії нового КПК істотно розвантажилися СІЗО, вже застосовані 500 домашніх арештів - Портнов
Фото: svoboda.ictv.ua

За сто днів дії нового Кримінального процесуального кодексу в Україні 500 осіб взято під домашній арешт, ні один не заарештований за поданням податкових органів, значно розвантажилися слідчі ізолятори, відзначає керівник Головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов.

"У 2011 році кожен місяць в СІЗО прибувало 3,5 тисячі осіб. Після проведення першої частини гуманізації законодавства - у 2012 році - в слідчі ізолятори прибувало на тисячу чоловік в місяць менше. А за три місяці, коли діє новий КПК, ми бачимо, що кожен місяць прибуває в СІЗО тільки 700-750, може, 800 осіб, тобто, в три рази менше, ніж у 2012 році і майже в п'ять разів менше, ніж у 2011 році. Тобто, суттєва тенденція ", - розповів Портнов в п'ятницю ввечері в ефірі телеканалу "Інтер".

Він нагадав, що в Україні налічується 33 слідчих ізолятори, в яких утримуються люди, підозрювані в скоєнні злочинів.

"Останні три місяці за поданням податкових органів в Україні не заарештований жодна людина", - зазначив А.Портнов.

Також він повідомив, що за 100 днів дії нового КПК в Україні вже застосовані півтисячі домашніх арештів.

"В Україні за три місяці ми маємо перші 500 домашніх арештів. Ця нова запобіжний захід, яка активно застосовується на території України", - сказав керівник Головного управління.

Портнов запевнив: "Рівень злочинності за 3,5 місяці не виріс".

Що стосується обшуків, то, за його словами, за період дії нового кодексу кількість обшуків зменшилася практично у два рази, так як тепер вони проводяться виключно за наявності відповідної санкції.

У свою чергу начальник Київського слідчого ізолятора № 13 (Лук'янівського СІЗО) Роман Родчін зазначив, що зменшення чисельності людей, які утримуються в ізоляторі, дозволяє приводити до європейських стандартів умови утримання заарештованих.

"Раз йде зменшення чисельності осіб, відповідно, ми можемо займатися такими питаннями, як приведення умов до європейських стандартів ... Кожен зараз забезпечений своїм спальним місцем, у нас зараз навіть є вільні камери. У нас є можливість ремонтувати камери", - розповів він.

Зараз ви читаєте новину «За сто днів дії нового КПК істотно розвантажилися СІЗО, вже застосовані 500 домашніх арештів - Портнов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути