середа, 15 квітня 2020 20:24

Зеленський мав побудувати нову політичну систему, але не впорався - експерт

Зеленський мав побудувати нову політичну систему, але не впорався - експерт
Сергій Гайдай: За кожну транзакцію в країні Зеленський несе персональну відповідальність. Фото: Тарас Подолян

Обираючи Зеленського, люди хотіли змін у філософії влади - щоб вона працювала на народ, а не на сім'ї політиків і промислові угрупування. Ці надії починають затихати.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить політтехнолог Сергій Гайдай.

" Якби жили у побудованій, ефективній країні, можна було б говорити, що вдалось, а що - ні. Жодного українського президента не можемо характеризувати в такому контексті. Кожен із них мав історичну місію", - вважає експерт.

На його думку, виходячи на Майдан, люди зробили запит на радикальні зміни.

"Розуміли, що держава є механізмом несправедливості. Меншість володіє активами, більшість - виживає. Порошенко цей запит не виконав, він перейшов у спадок Зеленському. Мав демонтувати стару систему й будувати нову. Але він не справляється. І що далі, то більше зрозуміло — не зможе, не має компетенції.
Зеленський мав усю повноту влади. За кожну транзакцію в країні несе персональну відповідальність. Міг протягти будь-який закон, навіть змінити Конституцію, домовившись із позафракційними депутатами. Та швидких реформ ми не побачили". – пояснює Сергій Гайдай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За яких умов Україна отримає транш МВФ у травні

Зняття мораторію на продаж землі називають проривним, каже політтехнолог.

"Я не впевнений, що закон працюватиме. Коли немає інституційних змін, ця реформа може перетворитися на кримінальну приватизацію землі, як було в 1990-х із державними промисловими активами.
Єдине, що можна поставити у плюс, - немає розгнузданої корупції на вищих щаблях влади. Думаю, це тимчасово. У середній ланці вона досі живе. Колишній міністр фінансів Оксана Маркарова казала: щомісяця на податку на додану вартість держава втрачає щонайменше 5 мільярдів гривень", - додає експерт.

Повне інтерв'ю з Сергієм Гайдаєм читайте у журналі "Країна" від 16 квітня.

Якби зараз в Україні проходили вибори президента, Володимир Зеленський набрав би в першому турі на 14−15% більше голосів виборців, ніж під час президентських перегонів 2019 року. Тоді він отримав 30,24%.

Про це в інтерв'ю журналістці НВ Ользі Духніч повідомив Володимир Паніотто, голова Київського міжнародного інституту соціології.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський мав побудувати нову політичну систему, але не впорався - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути