Ексклюзиви
вівторок, 25 квітня 2023 11:36

Забруднено третину території: скільки триватиме розмінування України

Забруднено третину території: скільки триватиме розмінування України
Протитанкова міна, яку знайшли на узбіччі дороги. Фото: ГУ ДСНС України в Чернігівській області

Україна увійшла до списку найбільш замінованих країн у світі. Забруднено третину території, за попередніми оцінками. Найбільш розповсюджені – різні види протипіхотних мін, мінометні та протитанкові міни, артилерійські, танкові снаряди, різні види ручних гранат.

На початок вторгнення у ДСНС було 100 піротехнічних відділень – понад 600 осіб, які дислокуються у кожному регіоні України. За рік повномасштабної війни штат збільшили, за даними звіту держслужби. До складу піротехнічних підрозділів ввели посади фельдшера-сапера та водія-санітара.

Представники міжнародних організацій відзначають високу професійність українських саперів. Але наголошують на важливості використання сучасного захисту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заміновані поля, нестача грошей та працівників: як українські аграрії пережили рік повномасштабної війни та хто їх підтримав

"В Україні сапери або шукають міни на територіях, де ведуться воєнні дії, або розміновують уже звільнені території. Костюми для розмінування бувають двох типів", – розповіла Gazeta.ua Анастасія Макова, директорка зі стратегічного розвитку компанії "Українська Броня".

За її словами, перший тип костюма – важкий та неповороткий. Використовується для коротких операцій по знешкодженню або евакуації виявлених вибухових пристроїв.

"Захищає як від уламків, так і вибухової хвилі. Щоб одягнути подібну конструкцію, знадобиться допомога кількох людей. Працювати у такому споряджені можна буквально пів години. Воно незручне, жарке. Інший тип – легкий костюм пошуковця. Таке спорядження може захистити сапера від уламків і частково – від вибухової хвилі. Потреба у легких костюмах надвелика", – додала Анастасія Макова.

За прогнозами, на повне очищення від мін усіх українських територій знадобиться не менше 10 років.

Детальніше про особливості розмінування, оснащення саперів і українські розробки бронезахисту читайте у спецпроєкті "Післявоєнна реконструкція".

У лютому 2023 року зафіксували 589 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні. Зокрема, від мін та нерозірваних боєприпасів загинуло 9 осіб, 27 - отримали поранення. Серед постраждалих - 9 дітей, за даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (УВКПЛ ООН). Реальна кількість втрат серед цивільного населення значно вища. Оскільки інформація з територій, де тривають інтенсивні бойові дії, отримується із затримкою. Факти потребують додаткового підтвердження.

Зараз ви читаєте новину «Забруднено третину території: скільки триватиме розмінування України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути