пʼятниця, 16 березня 2007 09:57

Вода замерзлого озера на Марсі могла б покрити його 11-метровим шаром

Крижане "озеро" на Південному полюсі Марса настільки велике, що якщо весь лід розтопити, то поверхня планети покриється 11-метровим шаром води. Про це повідомила в четвер міжнародна група науковців, яку очолює Джеффрі Пліт, співробітник Лабораторії реактивного руху НАСА в Пасадині (Каліфорнія).

Для вимірювання обсягу льоду дослідники використовували виготовлений спільно НАСА й Італійським космічним агентством радар, який встановлено на європейській автоматичній станції "Марс-Експрес".

Як відзначають учені у своїй доповіді, шар льоду сягає 3,7 км. 90% складу озера - замерзла вода. На Північному полюсі, за попередніми оцінками, "поклади" льоду за обсягом приблизно такі ж, як і на Південному.

Гігантські крижані поля на обох полюсах планети, сховані під рудуватим піском, виявили за допомогою американської міжпланетної станції "Одіссей" у травні 2002 року. "Марс-Експрес", що прибув на околомарсіанську орбіту наприкінці 2003 року, мав допомогти вченим визначити обсяги замерзлої води й спробувати відшукати сліди води в рідкому стані.

За словами Плота, у крижаному полоні на полюсах Марса, приблизно, лише 10% тої води, що колись була на поверхні планети.

- І ми себе постійно запитуємо: куди поділася інша вода? - відзначив дослідник.

Частина могла випаруватися, продовжив він, але не виключено, що вода ще може бути в природних резервуарах під поверхнею планети, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Вода замерзлого озера на Марсі могла б покрити його 11-метровим шаром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути