четвер, 04 жовтня 2007 19:21

Висновки вчених: крокодили дійсно можуть плакати під час їжі

Учені вперше змогли довести, що крокодили дійсно плачуть під час прийому їжі. Відкриття було зроблене на крокодилячій фермі, де учені спостерігали за чотирма кайманами і трьома алігаторами (все це близькі родичі крокодилів).

Плазуни приймали їжу на суші, це звичайна методика годування хижаків, тому зоологи і приїхали на ферму. У природних умовах каламутної води стежити за очима крокодилів важко. У результаті спостереження показали, що з очей п"яти із семи рептилій під час їжі текли сльози. Дослідження було проведене на прохання лікарів-неврологів з Університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі, які вивчають рідкісний синдром "крокодилових сліз". Річ у тому, що під час їжі з невідомої причини плачуть деякі люди. При підготовці статті дослідники зацікавилися причинами появи вираження і попросили колег визначити, чи існує це явище насправді і чим воно пояснюється.

Неврологи з Каліфорнії зв"язалися із зоологами з Флоріди. Ті зацікавилися проблемою і незабаром виявили, що в науковій літературі є безліч згадок про це явище, проте, в основному, анекдотичного характеру.

Перша згадка про крокодилові сльози зустрічається в книзі "Подорож сера Джона Манделейна", вперше опублікованою в Англії між 1357 і 1371 роками. У цій книзі, судячи з усього написаній французом з Нормандії, описуються подорожі по Азії, Близькому Сходу і Африці. Більшість з приведених в ній фактів засновані на роботах реальних мандрівників і істориків, в ній також міститься безліч розповідей про амазонок, людей з псячими головами і інші чудасії. Серед іншого є наступний епізод: у Ефіопії "живе безліч крокодилів, які ридають, коли поїдають людину".

Зоологи були позбавлені можливості згодувати піддослідним крокодилам чоловіка, тому замінили її звичайною яловичиною. Причини появи крокодилових сліз поки встановити не вдається, пише Washington ProFile.

Зараз ви читаєте новину «Висновки вчених: крокодили дійсно можуть плакати під час їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути