четвер, 29 листопада 2007 12:37

Венесуела погрожує вислати американського дипломата

У середу влада Венесуели заявила, що може вислати з країни співробітника посольства США, який, за їх словами, готується зірвати референдум, запланований на 2 грудня. Всенародне голосування пройде з питання про те, чи вносити до конституції країни зміни, які дозволять нинішньому президентові Уго Чавесу без обмежень переобиратися главою держави, нагадує Associated Press. У Каракасі міністр закордонних справ Ніколас Мадуро продемонстрував державному телебаченню документ, який, як стверджувалося, направлений якимсь співробітником американського посольства в ЦРУ. У листі, за словами Мадуро, пропонувався план, як забезпечити поразку Чавеса на референдумі. Міністр пообіцяв розібратися з інформацією, що надійшла, і, якщо вона підтвердитися, видворити дипломата з країни. Жодних подробиць про змову США він не розкрив.

Один із представників американського посольства, що побажав залишитися неназваним, повідомив, що йому про подібні документи нічого не відомо. А у Вашингтоні прес-секретар Держдепартаменту заявив, що вивчає цю інформацію.

Чавес неодноразово висував звинувачення на адресу Вашингтона. Так, він заявив, що це США 2002 року організували проти нього змову, в результаті якої лідер країни на два дні позбувся влади. У лютому 2006 року Венесуела вислала американського військово-морського аташе Джона Корріа – на думку влади, він передавав Пентагону секретну інформацію про армію країни.

Крім того, президент продовжує повторювати, що "імперіалісти" зі США прагнуть убити його – про всяк випадок у своїй смерті він попросив винити Джорджа Буша-молодшого. Вашингтон заперечує подібні звинувачення.

8 листопада МЗС Венесуели звинуватив у організації студентських хвилювань у країні Держдепартамент США і телекомпанію CNN. Тоді в ході сутичок на вулицях Каракаса поліція застосувала проти студентів, незадоволених планами щодо зміни конституції, сльозогінний газ і водомети.

У середу, 28 листопада, відбулися нові сутички студентів з правоохоронними силами. У безладах, які тривали чотири години, взяли участь понад 600 людей. А в понеділок у ході акції протесту в місті Валенсія був застрелений чоловік. Президент Чавес звинуватив у його загибелі представників опозиції, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Венесуела погрожує вислати американського дипломата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути