пʼятниця, 14 грудня 2007 18:20

Великий бар"єрний риф зникне через 30 років

За прогнозами учених, найбільший на планеті кораловий шельф - Великий бар"єрний риф, розташований у побережжя Австралії, може зруйнуватися вже протягом майбутніх 30 років, в тому випадку, якщо темпи глобальної зміни клімату збережуться на нинішньому рівні.

Великий бар"єрний риф є грядою коралових рифів і островів в Кораловому морі, що протягнулася уздовж північно-східного побережжя Австралії на 2,300 кілометрів. У північній частині його ширина близько 2 кілометрів, в південній - 150 кілометрів. Велика частина рифів знаходиться під водою і оголюється під час відливів. Великий бар"єрний риф вважається морським національним парком.

Австралійські учені говорять, що риф одним з перших відчув на собі руйнівні наслідки глобального потеплення і місцеві фахівці заговорили про це ще в середині 90-х, коли велика частина планети ще не замислювалася про потеплення.

На думку учених, на риф украй руйнівно діє температура, що росте, а також надлишок в океані вуглекислого газу. Згідно прогнозним розрахункам фахівців, якщо нинішні чинники продовжать діяти на риф в таких же масштабах, то до 2100 року риф повністю стане надбанням історії, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Великий бар"єрний риф зникне через 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути