понеділок, 03 липня 2006 17:22

В Україні хочуть виробляти біодизель з чорнобильського рапсу

 

В Україні планується створення підприємства з виробництва біодизеля з рапсу, вирощеного в Чорнобильській зоні. Про це сьогодні повідомив в.о. міністра палива і енергетики України Іван Плачков.

За його словами, 16-17 липня компанія Shell презентує в Україні проекти щодо газифікації вугілля, у тому числі з виробництва біодизеля.

- Ми плануємо розглянути проект будівництва такого підприємства в Чорнобильській зоні, де планується висіяти рапс на великій території, - сказав він.

За словами в.о. міністра, вчені провели експертизу цих територій, яка показала, що вони нерадіоактивні.

Біодизельне пальне призначене для застосування в автомобілях з дизельними двигунами. Для переходу на його використання мотор або інші системи машини модернізувати не потрібно.

Для отримання біодизельного палива звичайно використовується рапсове масло – найдешевше з рослинних. Спочатку його очищають, а потім додають метиловий спирт і каталізатор (луг). Внаслідок реакції виходить суміш, якій дають відстоятися. Легкі верхні фракції продукту і є рапсовим метил-ефіром, або біодизельним паливом. З кожної тонни рапсу можна отримати близько 300 кг (30%) рапсового масла, а з нього – близько 270 кг біодизельного пального.

За даними Мінагрополітики, на 23 травня 2006 року яровим рапсом в Україні засіяно 128,3 тис. га (при прогнозі 170 тис. га). Озимий рапс у поточному сезоні в Україні посіяно на площі 418,4 тис. га (проти 147,9 тис. га в 2004 р.), пише ForUm.

Зараз ви читаєте новину «В Україні хочуть виробляти біодизель з чорнобильського рапсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути