середа, 12 вересня 2012 16:51

В Хмельницькому буде те ж, що й у Чорнобилі - тільки за іншим сценарієм

В Хмельницькому буде те ж, що й у Чорнобилі - тільки за іншим сценарієм
Фото: ye.ua

Проектування та будівництво 3 та 4 енергоблоків на Хмельницькій АЕС небезпечний з технічної та технологічної точки зору. Про це Gazeta.ua розповів російський фізик-ядерник Андрій Ожаровський.

"Проект АЕС з реактором BBEP-1000 розроблявся у 70-х роках і не відповідає сучасним вимогам безпеки. Хоча його модернізували, він все одно застарілий. Планується також використати недобудовані бетонні конструкції, які знаходяться зараз на майданчику. Це захисний ковпак, будівництво якого закинули ще в 90-х, і не законсервували. Всі 20 років ці конструкції у воді, бо мокнули під дощами, взимку замерзали. В проекті добудови не передбачено спорудження пастки розплаву активної зони реактора, щоб був якийсь прилад, який унеможливить контакт із природнім середовищем, якщо вона проплавиться", - сказав Ожаровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З початку року українські АЕС скоротили виробництво на 13%

Експерт не виключає можливість аварії на такому реакторі. "Це як російська рулетка: реактор може простояти і весь експлуатаційний період — 30 років. А може й не простояти", - вважає він.

Андрій Ожаровський прогнозує Хмельницькій АЕС долю Чорнобиля з такими ж масштабами, але з іншим сценарієм.

"В Чорнобилі була двотижнева графітова пожежа, тому радіацію розмазало по різних азимутах — аж до Австрії й Скандинавії. А даному випадку, якщо зірветься реактор з водою під тиском, радіація вийде досить високо, і розлетиться десь на 300 кілометрів цигракоподібним слідом. Його розміри залежатимуть від погодних умов", - зауважив фізик-ядерник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівництво нових енергоблоків на Хмельницікій АЕС веде до міжнародного скандалу

З його слів, навіть невеликі викиди йоду не в аварійному стані небезпечні для населення, яке мешкає поблизу Хмельницької АЕС.

"За даними висновків французьких та німецьких вчених, викиди навіть неаварійних атомних станцій викликають у радіусі 50 кілометрів двохкратний ріст ракових захворювань у дітей. Саме тому у Німеччині такі станції закривають. А у вас навпаки. Я в шоці. Хто взагалі придумав у європейській цивілізованій країні будувати такий небезпечний проект?" - зауважив Андрій Ожаровський.

Зараз ви читаєте новину «В Хмельницькому буде те ж, що й у Чорнобилі - тільки за іншим сценарієм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути