середа, 12 вересня 2012 15:45

Будівництво нових енергоблоків на Хмельницікій АЕС веде до міжнародного скандалу

Будівництво нових енергоблоків на Хмельницікій АЕС веде до міжнародного скандалу
Будівництво нових енергоблоків порушує міжнародне законодавство. Фото: hmelnyckiy.com

Проектування та будівництво 3 та 4 енергоблоків на Хмельницькій АЕС порушує як національне, так і міжнародне законодавство. Про це на прес-конференції заявив Артур Денисенко, координатор енергетичної програми Національного екологічного центру.

"Громадські екологічні організації не тільки України, але й сусідніх країн завжди послідовно виступали проти проекту будівництва 3 та 4 енергоблоків ХАЕС. На наш погляд прийняття закону про будівництво цих енергоблоків порушує національне та міжнародне законодавство, зокрема, так звану конвенцію Еспо про інформування суміжних країн в транскордонному контексті. Це говорить про те, що однією з умов ухвалення закону є те, що "Енергоатом", як головна будівельна компанія має проінформувати суміжні країни про свої наміри", - зазначив Денисенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З початку року українські АЕС скоротили виробництво на 13%

Еколог пояснив, що парламент мав ухвалювати відповідний закон після того як закінчаться консультації з суміжними країнами.

"Проте нам достовірно відомо, що ці консультації не завершені. Ми точно знаємо, що як мінімум 6 країн, зокрема Молдова, Білорусь, Словаччина, Польща, Австрія та Угорщина висловили бажання взяти участь у консультаціях з цього проекту. Ми знаємо, що було листування, проте "Енергоатом" не закінчило ці консультації з країнами", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойко добудує два енергоблоки ХАЕС за рахунок кредиту "Сбербанка России"

До того ж експерт зауважив, що реалізація більшості ядерних проектів у світі характеризується значним збільшенням строків будівництва і собівартості. Вартість добудови ХАЕС за два роки збільшилась вдвічі. Якщо більшість суми планують позичити в Росії, то згодом може виявитись, що зовнішній борг країни зріс у значну кількість разів.

Зараз ви читаєте новину «Будівництво нових енергоблоків на Хмельницікій АЕС веде до міжнародного скандалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути