субота, 12 червня 2010 18:15

Росіянам вигідно повторно прив"язати Україну новими блоками ХАЕС

Росіянам вигідно повторно прив"язати Україну новими блоками ХАЕС

Голова Рівненської обласної організації УНП Світлана Ніколіна вимагає широкого громадського обговорення доцільності добудови росіянами на Хмельницькій АЕС двох блоків. Вона назвала поспішним і кулуарним підписання 9 червня в Києві міністром палива й енергетики України Юрієм Бойком і генеральним директором державної корпорації "Росатом" Сергієм Кірієнком відповідної міждержавної угоди між Україною та РФ про співпрацю в будівництві третього і четвертого енергоблоків на ХАЕС.

Про це вона заявила в коментарі для Gazeta.ua

"Це було дуже поспішне рішення. Його ухвалили кулуарно, без будь-якого обговорення громадськістю чи за участі місцевих рад. Оскільки до 30-кілометрової зони Хмельницької АЕС входять три райони нашої області - Острозький, Здолубунівський і Гощанський, то ми вимагаємо від влади провести на Рівненщині громадські слухання", - зазначила Світлана Ніколіна.

Політик вважає, що влада має пояснити мешканцям краю необхідність такої добудови та чому запрошено саме російських спеціалістів.

"Потрібно з"ясувати, чи справді в Україні є велика потреба добудовувати на Хмельницькій АЕС кілька нових блоків? Чи існує в Україні дефіцит енергії? Ми повинні знати, хто гарантуватиме безпеку роботи блоків та слідкуватиме за умовами їх функціонування", - додала вона.

На думку депутата облради Степана Жданюка (фракція УНП) досягнуті домовленості із державною корпорацією "Росатом" більш вигідні РФ.

"Інвестуючи кошти в Україну, росіяни інвестують їх передусім у власну економіку. Так, із побудовою цих блоків, Росія отримає нові замовлення на постачання свого ж ядерного палива до України та штучно повторно прив"яже нас до співпраці через переробку вже відпрацьованого ядерного палива", - вважає він.

У поширеній з цього приводу прес-службою обласної УНП інформації вказується на недоліки у виборі Україною партнером російських атомників.

"Світ уже навчений гірким досвідом співпраці з РФ. Приміром російська АЕС на Кубі так за 30 років і не добудувалася, а в Ірані росіяни будують АЕС вже більше 15 років", - йдеться в повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «Росіянам вигідно повторно прив"язати Україну новими блоками ХАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути