понеділок, 07 червня 2010 11:21

"Допоможіть собі самі": суть соціальних реформ Януковича в 2010-му

 

У минулий четвер Віктор Янукович відзначив 100 днів перебування на Банковій.

Підвищення соціальних стандартів було одним з головних передвиборних гасел нового Президента. Покращувати власний добробут глава держави пропонує українцям самостійно, не розраховуючи на бюджетні щедроти. Президентська команда планує суттєве зменшення витрат скарбниці на соціальні потреби. Домогтися цього влада має намір за рахунок скорочення переліку пільговиків і продовження працездатного віку громадян країни.

Розпочати реформування системи надання пільг влада змусила сумна статистика. За підрахунками Комітету реформ, на сьогоднішній день 90,2% їх отримувачів не належать до соціально незахищених верств населення. У минулому році витрати скарбниці на всі соціальні статті склали 25,6% усіх витрат.

Щоб зменшити витрати на соціалку, влада має намір скоротити кількість пільговиків. Головним критерієм надання пільг стане фінансовий стан претендентів на їх отримання. Враховуватиметься наявність рухомого та нерухомого майна у власності прохача, а також будуть оцінюватися його поточні витрати. Незважаючи на матеріальне становище, збираються виплачувати лише допомогу при народженні дитини, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам. Очевидно, що непростий шлях очікує відповідні законопроекти і в нинішньому році. Адже основні одержувачі пільг сидять саме під куполом Верховної Ради.

Також пропонується повністю відмовитися від надання пільг за професійним принципом. На практиці це повинно означатиме в першу чергу скасування Закону "Про підвищення престижності шахтарської праці", яким шахтарям надається ряд преференцій, починаючи від надбавок і ранніх пенсій до пільг для дітей при вступі до вузів. Крім того, пільги повинні втратити міліціонери, прокурори, судді та військові. У планах нової влади - їх збереження тільки ветеранам, ліквідаторам аварії на ЧАЕС, Героям України, Героям СРСР, Героям соцпраці та іншим категоріям людей, які отримали звання за особливі заслуги перед батьківщиною. При цьому президентська команда має намір монетизувати пільги. Натуральні, приміром безкоштовний проїзд у транспорті, замінять прямими грошовими компенсаціями представникам соціально незахищених верств населення.

Не менш масштабні пертурбації очікуються і в системі пенсійного забезпечення. У кризовому 2009 р. витрати на пенсії склали 18% ВВП. Через хронічний дефіцит Пенсійного фонду змушений постійно просити у бюджету допомоги, яка в минулому році склала 40% усіх доходів ПФ. Тому головним завданням майбутнього реформування є скорочення касових розривів фонду за рахунок збільшення його власних доходів.

Однією з найбільш резонансних новацій є заплановане підвищення пенсійного віку і урівнювання в цензі жінок і чоловіків. Влада нарешті погодилася втілити в життя рекомендації Світового банку: до 2020 р. виходити на пенсію стануть вже тільки 65-річні українці. Підвищення пенсійного віку буде відбуватися поступово - щорічно протягом 10 років він буде підвищуватися на півроку. А ось мінімальний страховий стаж для отримання трудової пенсії вже до кінця 2010 р. підвищать з нинішніх 5 до 20 років для жінок і до 25 - для чоловіків. А для того щоб отримувати повноцінну пенсію, жінки повинні будуть пропрацювати 30 років, а чоловіки - 35 (зараз - 20 і 25 років відповідно).

Передбачається, що в 2012 р. буде запроваджено єдиний соціальний внесок, який замінить внески до Пенсійного фонду, Фонду страхування на випадок безробіття, Фонд страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві. Він також повинен буде сплачуватися окремо від єдиного або фіксованого податку. Ставка відрахувань на пенсійне страхування в результаті становитиме не більше 35% доходу фізособи.

Gazeta.ua за матеріалами Деловая столица

Зараз ви читаєте новину «"Допоможіть собі самі": суть соціальних реформ Януковича в 2010-му». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути