середа, 06 червня 2007 15:42

В ЄС заборонять ртутні градусники

Комітет із захисту навколишнього середовища Європарламенту заборонив продаж ртутних термометрів, зокрема медичних градусників, барометрів і апаратів для вимірювання кров"яного тиску в рамках нового закону про обмеження торгівлі товарами, що містять ртуть, на території ЄС.

Повідомляється, що вказаний закон ще повинен бути схвалений міністрами країн-членів ЄС і остаточно затверджений депутатами Європарламенту. Тим часом супротивники заборони на продаж ртутних градусників, термометрів і барометрів, вказують на те, що вказана міра може мати прямо протилежні наслідки.

"У разі заборони на ці товари фірми-виробники і сервісні бюро будуть вимушені закритися", - заявив член Європарламенту від консервативної партії Великобританії Мартін Колленен.

"Тисячі людей, які використають ці прилади, не зможуть у разі потреби їх полагодити і будуть вимушені їх викинути, що приведе до ще більшого забруднення навколишнього середовища", - вважає він.

Тим н менш Колленен визнає, що після того, як комітет з навколишнього середовища відхилив поправку до закону, що виводить ртутні термометри з-під дії заборони, ніякої надії на їх збереження не залишилося.

Інші депутати, навпаки, вітають новий закон, указуючи на те, що навіть мала кількість ртуті завдаэ серйозноъ шкоди екології. Член Європарламенту від Лейбористської партії Лінда Макевен відзначила в зв"язку з цим, що навіть США, де екології приділяється куди менше уваги, ніж в ЄС, вводять заборону на товари, що містять ртуть.

Після того, як закон буде прийнятий, виробникам дадуть два роки для того, щоб перейти на нову технологію, що виключає застосування ртуті при виготовленні термометрів, барометрів, градусників, навігаційних інструментів і т.д. Традиційно ці продукти виробляються в Бельгії, Великобританії і Нідерландах.

Повідомляється також, що ніхто не заборонятиме використання ртутних приладів, куплених до введення заборони, повідомляє Lenta.ru.



Зараз ви читаєте новину «В ЄС заборонять ртутні градусники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути