четвер, 31 січня 2013 17:30

Українські вертолітники у Ліберії літають у 36-градусну спеку
11

Українські миротворці повернулись з ліберії додому
Фото: Валерій Шмаков
Українські миротворці повернулись з ліберії додому
Українські миротворці повернулись з ліберії додому
Українські миротворці повернулись з ліберії додому
Українські миротворці повернулись з ліберії додому

Вчора ввечері, 30 січня, у міжнародному аеропорту "Львів" ім. Данила Галицького здійснив посадку літак "Боїнг-737-230" Місії ООН, на борту якого повернулись додому 90 українських миротворців 56-го окремого вертолітного загону ЗС України, що виконували завдання сил Місії ООН у Ліберії.

Після короткої процедури митного та прикордонного контролю миротворці із великими військовими наплічниками виходили у термінал зони прильоту, де їх уже чекали рідні та близькі. Термін ротації був 6 місяців, тож родичі чекали на цю зустріч цілих півроку. Найбільше батькові у військовій формі були раді діти. У декого із солдатів на черевиках виднілася ще пилюка із Ліберії. Проте, більшість прибулих миротворців зустрічатимуть вже вдома, оскільки основу вертолітного загону 17-ї ротації складають військові авіатори, які проходять службу на Херсонщині. Решта особового складу представлено фахівцями авіаційних частин міст Бродів та Нового Калинова, що на Львівщині.

Як розповів підполковник Михайло Пахомов, начальник групи управління польотами, Україна представлена в Ліберії вертольотним загоном, який виконував спочатку місії патрулювання, бойової та транспортної присутності і наразі виконує переважно транспортні завдання.

"Протягом шести місяців – нашим завданням було переважно пошук і рятування місцевих жителів. Був випадок коли ми літали шукати місцевих рибаків, які вийшли на човні в океан і човен перевернувся. А решта – це повсякденні завдання – тренування в бойовій підготовці. Бойових завдань не було. Було патрулювання прикордонних районів бойовими вертольотами Мі-24, тож це можна вважати виконанням бойових завдань", - каже підполковник.

Як заявиви перший заступник командувача Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Бессараб, який прибув зустріти миротворців, українські льотчики відіграли важливу роль у становленні миру у Ліберії. Завдяки їм сьогодні ситуація там стабілізована і настають кращі часи для цієї держави.

"Це повернулась 17-та ротація. Сьогодні зранку на заміну їм до Ліберії з цього аеропорту прямим рейсом вилітає 90 чоловік ротації. Це уже буде 18-та ротація. Ми змінюємо їх кожні пів-року", - додав генера-лейтенант.

За словами, підполковника Михайла Пахомова, люди в Ліберії живуть дуже бідно, але все ж, ситуація в державі з часом покращується.

"Я був останній раз там у 2009 році і можу сказати, що прогрес є. Столиця розбудовується, поступово у людей організовуються робочі місця. Якийсь процес іде, але ще до нормального життя дуже далеко. Якщо порівняти з Україною - ми живемо у порівнянні з ними просто щасливо", - каже Михайло Пахомов.

Також, як розповідає підполковник, місцеві жителі з 2004 року до миротворців уже звикли і до українського миротворчого загону також, тому ставлення до наших у них переважно доброзичливе. А от погода в Ліберії не настільки гостинна.

"У Ліберії через погоду завжди маємо складності з польотами. Взимку – це сухий сезон, коли з Сахари задуває дрібну пилюку і дуже погіршується горизонтальна видимість, що ускладнює польоти. А влітку – сильні дощі. Дощ може падати безперестанку 2-3 доби. Влітку ми ще застали цей сезон дощів, а зараз там сонячно і сухо. Коли ми вилітали було +36 градусів", - розповідає авіатор.

Ще одну небезпеку для наших хлопців в Африці представляють отруйні змії. За словами, Михайла Пахомова якщо зелена мамба кусає людину, то остання встигає пройти не більше 7 кроків, тож іноді були випадки, коли доводилось вбивати гадюк.

Лейтенант Родіон Козаков з ротації повернувся вперше. Служив на посаді льотчика-штурмана вертолітної ланки та особисто брав участь у польотах.

"В завдання входило патрулювання та евакуація населення. Виконували завдання по всій території Ліберії. Налітав 104 години. Всього наш підрозділ зробив до сотні вильотів. Для себе з ротації взяв багато нового, набрався досвіду, який би я не отримав в Україні. Запам'ятався мабуть кожен день польоту, коли кожен день виконуєш завдання", - каже лейтенант.

Проте довго побути з рідними військовослужбовцям, що повернулися з Ліберії не вдалося. Уже з аеропорту вони вирушили автобусами до міста Бродів у розташування 16-ї окремої бригади армійської авіації 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України, де вони мають пройти ретельний медичний огляд на предмет наявності у них різних "африканських" захворювань. Лише після процедури карантину, яка триватиме до 3 діб миротворці роз'їдуться по своїх військових частинах, а звідти – у відпустки до родин.

Зараз ви читаєте новину «Українські вертолітники у Ліберії літають у 36-градусну спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути