Ексклюзиви
вівторок, 21 вересня 2010 17:18

Українців знову лякають руйнівними землетрусами

Українців знову лякають руйнівними землетрусами
В інституті геофізики імені Субботіна прогнозують, що найближчим часом територія України потерпатиме від землетрусів.

Основа загрози - сейсмоактивний регіон "Вранч", розташований в Румунії, що весь час генерує потужні поштовхи на великій глибині.

Подібні землетруси вже проявлялися 1940, 77, 86 та 90 років і відчувалися по всій території України та навіть у сусідній Росії, зокрема в Москві та Санкт-Петербурзі.

"Так як вже давно не було цих землетрусів, а період повторюваності їх от-от буде досягнутий, то можна очікувати, що будуть такі землетруси відчуватися і на нашій території, але землетруси зони "Вранча" як правило небезпечні для дуже протяжних об'єктів через те, що високі частоти на таку велику відстань розповсюджуються, вони встигають загаснути", - зазначив заступник директора Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна Олександр Кендзера.

За його словами, у небезпеці дамби та мости, які землетруси можуть зруйнувати.

Загалом же науковці прогнозують, що трусити Україну буде в межах семи балів. Тільки мешканцям Кримського півострова можна хвилюватися більше - тут розглядають можливість коливань близько дев'яти балів.

Як повідомлялося у березні 2010 року, румунський інститут фізики землі пообіцяв Україні землетрус у 9 балів.

Пізніше фахівці Інституту геофізики Національної академії наук України спростували інформацію про очікування руйнівного землетрусу на території України та Румунії. Слова директора Румунського інституту фізики землі Георге Мермуряну, вочевидь, передали у ЗМІ з помилками, - зазначили експерти.

Як пояснив тоді Кендзера, румунські вчені дійшли висновку, що зона Вранча здатна утворити землетрус магнітудою до 8 балів за 12-бальною шкалою. Але вони в жодному разі не стверджують, що такі події колись відбудуться. Сейсмологи взагалі ніколи не роблять прогнозів щодо часу виникнення землетрусів, оскільки достатні дані для таких висновків зібрати надзвичайно важко.

Канал 24

Зараз ви читаєте новину «Українців знову лякають руйнівними землетрусами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути