пʼятниця, 19 березня 2010 20:33

Українські "хрущовки" витримають 6-бальний землетрус

 Українські "хрущовки" витримають 6-бальний землетрус

Спрогнозувати час виникнення землетрусу на сьогодні неможливо. В світі таких методик не існує. Про це на прес-конференції заявив замдиректора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзьора, передає кореспондент Gazeta.ua.

"Румунські вчені не прогнозували землетрусу в Карпатах. Вони лише казали про можливість землетрусу у цій зоні у 8-9 балів за шкалою Ріхтера. Сейсмічна активність там відбувається 1 раз на 5 тис. років", - пояснив він. Науковець зазначив, що можливо визначити лише передвісники землетрусів, тобто накопичення пружної енергії у певній зоні. Але коли саме почнуться підземні поштовхи, сказати не можна.

"У Вірменії землетрус зруйнував церкву, яка стояла 700 років. Це означає, що не можна повністю відмітати можливість землетрусів у сейсмічній зоні, хоча за статистикою його там ніби-то не повинно бути", - навів приклад вчений. Він припустив, що в Україні землетруси дійсно можливі.

"Найбільш вразливі зони - Карпатські гори на кордоні з Румунією, південний захід Одеської області, південно-східний берег Криму", - сказав Кендзьора і нагадав, що у цьому сторіччі землетруси у Карпатах були у 1940, 1976 і 1990 роках, 6-тибальний землетрус у Криму - у 1927 році, 4-бальний поштовх у Одеській області - у 2008 році.

"У Києві вірогідність 6-бального землетрусу раз на 500 років - 1%. Це може спричинити тріщини у передаварійних будинках, на поганих дорогах. У Криму ж існує одновідсоткова вірогідність 10-бального землетрусу раз на 50 років. При ньому будинки зазвичай руйнуються", - порівняв Кендзьора. Він зазначив, що усі будинки в Україні, які були побудовані при Радянському Союзі, зокрема і "хрущовки", мають витримати 6-бальний землетрус.

Науковець розповів, що в Україні 38 сейсмічних станцій. Вони надають інформацію, яку необхідно ураховувати при будівництві будинків, важливих для країни об"єктів.

"Ми перевірили сейсмостійкість київську дамбу, усі атомні електростанції, окрім Запорізької. Вона настільки "потужна" у політичному значенні, що не виконує ніяких вимог з боку сейсмологів. Також було доведено, що споруди Софії Київської сейсмостійкі, але, на жаль, ніяких аналогічних досліджень не робили щодо Києво-Печерської лаври", - повідомив замдиректора інституту.

Нагадаємо, днями українські ЗМІ повідомили, що румунські вчені передрікають Україні землетрус, як у Чилі. Вони повідомили про активність ділянки в Карпатах на кордоні з Україною. Це може призвести до землетрусу силою 8-9 балів за шкалою Ріхтера.

Зараз ви читаєте новину « Українські "хрущовки" витримають 6-бальний землетрус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути