середа, 14 січня 2009 09:56

Українці все рідше змінюють своє прізвище та ім"я

Українці змінюють неблагозвучні прізвища та імена на гарніші, а також традиційні - на екзотичні. Але з кожним роком все рідше.

З кожним роком все менше українців прагнуть змінити своє прізвище або ім"я.

За даними Міністерства юстиції, торік це зробила рекордно низька кількість людей, усього 17,5 тисяч ( у 2002 році майже вдвічі більше — 30 тис.).

А ось причини зміни все ті ж: люди хочуть, аби у них були більш благозвучні імена чи прізвища. Наприклад, у 2008 ім"я Іюуя поміняли на Дарія, Вачаган на Вадим. Коткудак став Чубаєм, Козел — Драганчуком, Бугай — Бондарем, Свинар — Кравченком, Аль-Калейа — Кулайа, Урода — Романовською, Кривокулінський — Тимошенко. За словами Віталія Козлова, своє прізвище він вирішив поміняти ще в дитинстві, коли його всі дразнили, і він дуже страждав від цього. "Я вибрав прізвище Самсонов, і тепер я більше не Козел", — сміється Віталій.

Хоча деякі українці змінюють свої традиційні імена і прізвища на більш складні та екзотичні. Наприклад, торік Марченко вирішив стати Паррі, а Вінцерська — Фенікс. Що стосується імен, то у 2008 році Тамара перетворилася на Тамару Аврору, Тетяна на Тетяну-Дарину, Оксана в Ксенію Каріну, Олена в Йолу, Валентина у Фатіму. Є також люди, які своїм прізвищем намагаються висловити громадянство або стан душі. У 2008 році з"явилися Українець, Щаслива, Краля, Веселка, Рута і Зоря.

За словами психолога-консультанта Олексія Васильєва, свої імена в першу чергу прагнуть змінити ті, у кого в дитинстві були складні стосунки з батьками. "Ми звикли, що в дитинстві, коли мама або тато хотіли нас покарати, вони звали нас повним ім"ям. Виростаючи, дехто так і не зміг побороти в собі це почуття страху, що повне ім"я — це неприємності, — розповідає Васильєв. — Зміна звичного імені на незвичайне — це спроба людини втекти від рутини і повсякденності". За словами Васильєва, ще одним приводом може бути прагнення позбавитися від комплексів, наприклад, якщо в дитинстві людину часто дразнили, перекручуючи ім"я або прізвище, повідомляє ТСН

Зараз ви читаєте новину «Українці все рідше змінюють своє прізвище та ім"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути