пʼятниця, 03 грудня 2021 14:18

Україна вперше закуповуватиме ліки для дітей з СМА

Україна вперше закуповуватиме ліки для дітей з СМА
Для львів'янки Вікторії Полюги, яка хворіє на СМА, небайдужі зібрали необхідні кошти. Дівчинка очікує свій укол. Фото: Facebook/Врятуємо Вікторію разом

У державному бюджеті України вперше передбачили кошти на закупівлю найдорожчих у світі препаратів, які необхідні для лікування у дітей спінальної м'язової атрофії (СМА).

Про це повідомили у пресслужбі Верховної Ради.

За відповідний законопроєкт проголосували 268 народних депутатів.В ухваленому бюджеті на 2022 рік на закупівлю дороговартісних ліків, зокрема для лікування СМА, передбачили 300 млн гривень.

Представники громадського руху "Діти ми встигнемо" у на сторінці у Facebook зазначили, що ліки закуповуватимуться за договорами керованого доступу, а ціна закупівель розголошуватись не буде.

Співзасновник руху "Діти ми встигнемо" Віталій Свічинський сьогодні, 3 грудня, також розповість про те, що означає закладення в бюджеті 300 млн гривень на СМА та відповість на найпопулярніші запитання. Зокрема, чому ця подія є історичною для України і багатомільйонні збори для порятунку дітей продовжаться. Трансляція розпочнеться о 16.00 на сторінці руху - за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Врятували від смертельної хвороби. Українським малюкам безкоштовно зробили найдорожчий укол у світі

Спинна м'язова атрофія (СМА) — рідкісна генетична хвороба, яка супроводжується атрофією м'язів. Лише один укол препаратом Zolgensma коштує понад 2 млн доларів, тому ліки вважаються найдорожчими у світі. В Україні діткей, які хворіють на СМА, понад 200.

Деякі країни Європи та США забезпечують хворих на СМА безплатним лікуванням, однак в нашій державі такої програми немає і люди з усієї країни власними силами та коштами допомагають таким сім'ям: волонтери допомагають організували збір коштів в інтернеті, влаштовували аукціони, продають побачення з відомими людьми тощо.

Наприклад, на початку листопада на порятунок львів'янки Вікторії Полюги, яка бореться із спінальною м'язовою атрофією (СМА), зібрали усю необхідну суму для проведення уколу Zolgensma – майже 50 млн гривень. А влітку рятівний укол, гроші на який також збирала всі Україна, отримав Дмитро Свічинський.

Спінальна м'язова атрофія є найпоширенішою генетичною хворобою в Україні. Таку мають 250 осіб. Недуга виникає, коли обоє батьків є носіями "зламаного" гена. Він є в одного із 40 людей планети. За СМА м'язи перестають працювати, дитина не може рухатися. Вилікувати її неможливо. Та розвиток хвороби зупиняє американська ін'єкція. Коштує $2,3 млн - 62 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Україна вперше закуповуватиме ліки для дітей з СМА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути