вівторок, 18 грудня 2007 16:37

Учені з"ясували, як продовжити життя новорічній ялинці

Новорічна ялинка довше простоїть в будинку зеленою і не обсипатиметься, якщо поставити її в підсолоджену воду, з"ясували учені зі шведського Лісового науково-дослідного інституту.

Напередодні Різдва вони провели невеликий експеримент. Три ялинові вітки поставили в судини з водою. У один додали цукор, в іншій - аспірин, а в третій поклали мідну монету. Цей простий дослід показав, що краще всього збереглася гілочка в підсолодженій воді.

Але секрет збереження свіжості хвої полягає все ж таки не тільки в цукрі, вважають шведські дослідники. Наприклад, вони радять струшувати старі голки з дерева, перш ніж вносити його до будинку, а стовбур в основі трохи обстругати. Відкриті пори швидко заповняться смолою, і дереву не знадобиться дуже багато води. Після цього ялинку слід внести до прохолодного приміщення і поставити у відро з водою.

У натоплену кімнату ялинку можна ставити тільки після того, як ви помітили, що вона почала "пити" воду. За один день здорове хвойне дерево випиває від двох до трьох літрів води, тому її потрібно постійно "підпоювати". Коли новорічна ялинка опиниться в теплій кімнаті і, звикнувши до нової температури, почне "пити", у воду можна додавати цукор.

Не дивлячись на те, що після проведеного досліду аспірин і мідна монета на якість ялинкових голок особливо не вплинули, учені все ж таки вважають, що теоретично вони можуть допомогти зберегти новорічну гостю свіжою. Тому для досягнення більшого ефекту шведські дослідники рекомендують все-таки додати у воду аспірин і покласти в неї мідну монету, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, як продовжити життя новорічній ялинці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути