пʼятниця, 11 лютого 2011 11:00

Учені знайшли рештки ракоскорпіона віком 417 мільйонів років (ФОТО)

Міжнародна група вчених на чолі з Джорджем Коді з Інституту Карнегі, США, виявила релікти хітин-білкового комплексу в палеозойських скам'янілостях членистоногих. Знахідка може серйозно вплинути на розуміння палеонтологічного літопису.

Коді та колеги вивчали рештки скорпіона, який жив 310 мільйонів років тому в північній частині штату Іллінойс, і ракоскорпіона, який мешкав у канадській провінції Онтаріо 417 мільйонів років тому. За допомогою складних аналітичних інструментів, які знайшлися в Центрі передових джерел світла Національної лабораторії ім. Лоуренса в Берклі, вчені змогли виміряти спектри поглинання низькоенергетичних рентгенівських променів вуглецем, азотом і киснем у скам'янілостях з роздільною здатністю близько 25 нм. Було показано, що більшість атомів вуглецю, азоту і кисню в останках отримані з хітин-білкового комплексу.

Джордж Коді припускає, що рудиментарні хітин-білкові комплекси можуть відігравати важливу роль у збереженні копалин, надаючи їм підкладку. Вона захищена від руйнування покриттям з воскових речовин, які за життя оберігають членистоногих від висихання.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли рештки ракоскорпіона віком 417 мільйонів років (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути