четвер, 17 липня 2008 16:58

Учені розшифрували грамоту 14 століття

Учені розшифрували староруську берестяну грамоту, знайдену на археологічній розкопці біля Грановитої (Владичої) палати в Новгородському кремлі.

"Грамота є зверненням до якогось пана Єлізара, її автор пише, що посилає панові разом з якимсь Ларіоном "клещів" (староруська назва лящів)", - повідомив РІА Новости представник мерії Великого Новгорода з посиланням на наукового керівника Новгородської археологічної експедиції, академіка РАН Валентина Яніна.

За словами джерела, ученим вдалося уточнити час написання цього "послання минулого". Найймовірніше, що воно було написане в кінці 14 століття, а не в 15, як повідомлялося раніше.

"Знайдений тільки фрагмент грамоти, що містить всього три рядки, учені в ході подальших розкопок біля Грановитої палати сподіваються виявити ще одну частину берести", - додав співбесідник.

Пошкоджена часом берестяна грамота завдовжки близько 12 сантиметрів і шириною близько півтора сантиметрів була знайдена в суботу на розкопці біля Грановитої палати при перегородці і промивці культурного шару співробітницею Новгородської археологічної експедиції Поліною Галсановою (Москва).

Ця староруська бересту стала другим "посланням з минулого", виявленим за тиждень на цій розкопці. Попередня середньовічна береста була знайдена на тій же розкопці 7 липня.

По припущенню археологів, обидві знайдені протягом тижня в Кремлі грамоти могли бути частиною архіву новгородських архієпископів.

Зараз ви читаєте новину «Учені розшифрували грамоту 14 століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути