середа, 06 жовтня 2010 12:32

У Перу знайшли останки пінгвіна-гіганта віком 36 млн років (ФОТО)
5

Під час розкопок в перуанському національному заповіднику Паракас американські палеонтологи виявили останки великого пінгвіна. Він жив 36 млн років тому, в еоценову епоху палеогенового періоду, повідомляє ВВС.

Птах отримав латинську назву Inkayacu paracasensis і прізвисько Педро - на честь персонажа колумбійського телесеріалу.

Знахідка дозволила вченим зробити висновок, що основні характеристики пінгвінів сформувалися ще в ранній період його еволюції. У Педро довгий прямий дзьоб, коричневе і сіре оперення, однак ще немає виразного чорного "фрака", яким хизуються його сучасні родичі.

Забарвлення викопної птиці було визначене за мікроскопічним структурам меланосоми в останках плавців та луски.

Зріст тварини становив 1,5 м, а вага - майже вдвічі більша, ніж у найважчих з відомих імператорських пінгвінів.

"До знахідки цього викопного ми не мали відомостей про пір'я, забарвлення і форму крил-плавників древніх пінгвінів. Тепер ми знаємо, що ця птиця мало змінилася за мільйони років, за винятком зміни забарвлення з червонувато-коричневого на чорно-біле", - сказала керівник групи палеонтологів університету Техасу Джулія Кларк.

Завдяки перетворенню крил на плавники пінгвін отримав здатність до так званого "аква-польоту" у воді, в 800 разів більш щільному і в 70 разів більше в'язкому середовищі, ніж повітря.

"Чим важчий пінгвін, тим глибше він пірнає. Отже, древній вид був здатний занурюватися дуже глибоко", продовжила Джулія Кларк.

Вчені написали в журналі Science, що викопний пінгвін, як і деякі інші нещодавні знахідки у заповіднику Паракас, показують, наскільки багатою була фауна еоценової епохи в низинних районах нинішнього Перу.

Нагадаємо, нещодавно у Криму в одній з найкрасивіших печер світу Еміне-Баїр-Хосар вчені виявили рештки викопного носорога, вік яких становить 400 тисяч років. Палеонтологи запевняють, що доісторичний носоріг набагато старший за мамонтів.

Зараз ви читаєте новину «У Перу знайшли останки пінгвіна-гіганта віком 36 млн років (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути