Ексклюзиви
понеділок, 04 жовтня 2010 15:11

У Криму знайшли рештки найстарішого в світі носорога (ВІДЕО)

У Криму знайшли рештки найстарішого в світі носорога (ВІДЕО)

У Криму в одній з найкрасивіших печер світу Еміне-Баїр-Хосар вчені виявили рештки викопного носорога, вік якихстановить 400 тисяч років. Палеонтологи запевняють, що доісторичний носоріг набагато старше мамонтів.

Українсько-польська експедиція натрапила на рештки стародавнього тварини під час розкопок глиняного шару дна печери на глибині 4 метрів. Для вивчення на поверхню підняли зуб верхньої щелепи доісторичного носорога кірхенбергского або стефаноріноса, зниклого 40 тисяч років тому, предає 5 канал.

"Це інша лінія еволюції носорогів. Всі знають шерстистого - це великий звір, який жив у холодних степах під час льодовиків, але була друга лінія, яка проживала в Європі та Азії, дуже стара", - розповів доктор кафедри палеозоології Вроцлавського університету Кшиштоф Стефаняк.

Рештки доісторичного носорога - єдині копалини такого віку, знайдені в печері. Протягом 10 років вчені знаходили тут скелети мамонтів, бізонів та оленів не старше 50 тисяч років.

Фахівці вважають, що за сотні тисяч років печера Еміне-Баїр-Хосар не змінилася. 20-метровий колодязь печери був своєрідною пасткою для тварин, рештки яких збереглися завдяки шару нанесеної паводками глини.

Раніше в печері Еміне-Баїр-Хосар було виявлено найбільше скупчення кісток викопних тварин, аналога якому немає в Європі. Найбільш унікальні з них - кістки мамонта і шерстистого носорога, віком в 40 тисяч років, можуть дати матеріал для клонування.

Крім того, вчені знайшли в печері унікальних комах - мух з епохи раннього палеоліту. Личинки стародавніх комах також потрапили в печеру 40 тисяч років тому до нашої ери.

На сьогоднішній день в печері Еміне-Баїр-Хосар знайдено більше 50 видів кісток тварин. Від дрібних гризунів до великих травоїдних і хижаків: мамонтів, копалин зубрів, бізонів, оленів, коней, печерного ведмедя і печерного лева. У банку даних налічується понад 5 тисяч кісток.

Зазначимо також, що раніше в українській школі знайшли мамонта часів палеоліту.

За матеріалами Новый регион

Зараз ви читаєте новину «У Криму знайшли рештки найстарішого в світі носорога (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути