понеділок, 17 березня 2008 11:51

У Непалі поліція розігнала демонстрацію на підтримку Тибету

Поліція Непалу у  понеділок за допомогою бамбукових палиць розігнала близько 100 осіб, що брали участь у Катманду у мирній демонстрації на підтримку Тибету, повідомило агентство Ассошіейтед Прес.

Ще 30 осіб - переважно ченці - при цьому були арештовані, відзначає агентство.

Демонстранти зібралися у понеділок біля приміщення ООН у столиці Непалу, розвернувши банери із словами "Звільніть Тибет" і вимагаючи від представників ООН розслідування жорстоких, на їх думку, дій китайської влади неділю тому під час розгону демонстрації, присвяченої 49-ій річниці повстання у тибетському Лхасі.

Непальські поліцейські оперативно прибули на місце акції, розігнавши бамбуковими палицями всіх її учасників і заарештувавши частину з них. Влада Непалу не повідомляє, які звинувачення будуть винесені арештованим.

За словами джерела агентства у непальській поліції, наказ про розгін демонстрації у Катманду надійшов від вищого керівництва країни.

Демонстрація у Катманду, що пройшла минулої суботи, також була перервана силами поліції.

Подібна мирна демонстрація пройшла днями і у приміщенні ООН в індійській столиці Нью-Делі, проте поліцейські не застосовували силу, а лідери протестуючих зустрілися з представниками ООН.

За останніми даними, у безладах, які тривали у Тибеті весь минулий тиждень, загинули 13 мирних громадян, деякі з них згоріли живцем у численних пожежах. Водночас, прихильники Далай-лами, що знаходяться у вигнанні на території Індії, у неділю заявили про 80 загиблих і 72 поранених.

Пік заколоту, що почався 10 березня після розгону владою демонстрації, присвяченої 49-ій річниці повстання у Лхасі, яке закінчилося вигнанням духовного лідера Тибету Далай-лами, припав на п"ятницю. За офіційними даними, поширеними у понеділок, загалом було зафіксовано понад 300 вогнищ. Горіли 240 магазинів, кілька житлових будинків, було підпалено 56 автомобілів.

Західні ЗМІ повідомляли з посиланням на очевидців, що при придушенні безладів в Лхасі лунали постріли. Проте представники влади ТАР неодноразово заперечували факт застосування зброї для наведення ладу у місті.

Китай звинувачує в організації безладів групу, що підтримує Далай-ламу, який знаходиться у вигнанні в Індії. Влада країни вважає, що боротьба духовного лідера і його прихильників за оголошення незалежності Тибету направлена на розкол єдності Китаю.

Згідно з офіційною позицією КНР, Тибет є невід"ємною частиною країни. Проте, у ряді країн Заходу, не дивлячись на офіційне визнання цього підходу, існує "Протибетське" лобі,  яке вважає, що Тибет, який був раніше незалежною державою, незаконно окупований китайськими військами з 1951 року, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «У Непалі поліція розігнала демонстрацію на підтримку Тибету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути