субота, 01 березня 2008 13:17

У найпопулярніших сосисках виявлено стафілокок

У найпопулярніших сосисках виявлено стафілокок
Золотистий стафілокок, кишкову паличку і перевищення норми вмісту розкладаючих мікроорганізмів виявили в ковбасних виробах співробітники лабораторії санітарної мікробіології Інституту гігієни і медичної екології АМНУ під час перевірки харчових продуктів.

Золотистий стафілокок призводить до виникнення щанайменше 100 найнебезпечніших хвороб. Навіть за умови термічної обробки продукти його життєдіяльності (токсини) залишаються і можуть викликати важке захворювання - харчову токсикоінфекцію.

Зразки продукції були придбані за принципом приватної покупки в одній із крамниць столиці. Всі зразки були куплені в один день з одного прилавка. Для тестування вибиралися тільки найсвіжіші і найдорожчі продукти популярних торгових марок: три зразки "Докторської" ковбаси і чотири зразки "Молочних" сосисок. Використовувалася тільки продукція вищого сорту.

"Надані зразки ми перевіряли за шістьма показниками, - розповіла співробітник лабораторії Світлана Березовчук. - В п"яти зразках вареної ковбаси і сосисок відхилень від норми не було. Але два зразки сосисок, заявлених як вищий сорт, явно не відповідають вимогам нормативних документів за мікробіологічними показниками".

"Так, в зразку Ю1 загальна обсемененность бактеріями (МАФАМ) перевищувала норматив на порядок і було виявлено бактерії групи кишкової палички, - повідомила вона. - Зразок Я4 був "багатий" не тільки на МАФАМ, але й на золотистий стафілокок".

Причиною забруднення, на думку фахівців, могли стати порушення санітарних правил і технологічного процесу виробництва цих продуктів, а також порушення температурного режиму їх зберігання, транспортування і реалізації.

В той же час, за результатами досліджень, проведених лабораторією гігієни харчування того ж Інституту, надані зразки відповідали медико-біологічним вимогам і санітарним нормам, а також вимогам Держстандарту.

"Лабораторія перевірила ковбасні вироби на наявність токсичних елементів (6 показників), пестицидів (9 найменувань), двох гормонів і афлотоксина В1, а також вивчалися физико-хімічні показники", - розповіла завідувачка лабораторією професор Марія Гулич. Вона запевнила, що всі надані зразки за перерахованими показниками безпеки відповідали нормам, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У найпопулярніших сосисках виявлено стафілокок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути