неділя, 16 грудня 2012 12:15

У Львові поховали останнього полковника УПА
20

Фото: Фото: Павло ПАЛАМАРЧУК

У суботу, 15 грудня, Львів прощався з одним із найвідоміших ветеранів Української повстанської армії Василем Левковичем. Він відійшов у вічність на 92-му році життя.

Церемонія прощання, а також панахида відбулася в храмі святих апостолів Петра і Павла. До труни з покійним вистроївся коридор із ліцеїстів ліцею Героїв Крут. Також кілька людей тримали поряд червоно-чорні та національні прапори. Попрощатися із ним прийшло близько двох десятків ветеранів УПА. Також були козаки та переодягнені в упівську форму реконструктори з товариства пошуку жертв війни "Пам'ять".

"Він до останнього ходив на наші збори, допоки мав силу, - розповів голова крайового братства воїнів ОУН-УПА Олесь Гуменюк. – Завжди закликав залучати до національного виховання молодь. Вірив, що тільки вона тепер може змінити щось у нашій країні. Не любив режиму Януковича. Зрештою, як і всі ми. Надіявся, що молоді люди зможуть вибороти краще життя Україні. Він же ж сам боровся за це все своє життя. Не визнавав себе громадянином СССР. Навіть паспорта цієї країни не взяв. Узяв паспорт уже як Україна стала незалежною. Важко усвідомлювати, що його більше немає з нами. Він був останнім із живих полковників УПА. Нікого більше з його бойових побратимів у живих не залишилося".

Після панахиди процесія вирушила пішою ходою до Личаківського кладовища. Через погану погоду труну з покійним везли машиною, а не несли на руках. Ховали Василя Левковича на полі почесних поховань. Перед захороненням співачка Софія Федина виконала гімн ОУН. Коли труну опускали в яму оркестр грав Гімн України.

"Від нас пішов ще один із титанів, - сказав мер Львова Андрій Садовий. – Те, скільки зробила ця людина для України, важко не оцінити. Проти нього ми всі є карликами. І найважче те, що таких титанів стає все менше і менше. Країна втрачає свій цвіт, який боровся за неї і виборював її незалежність кров'ю".

Василь Левкович вступив в УПА у березні 1943 року. Через три роки дослужився до полковника. Це звання йому присвоїли посмертно, бо командування вважало його загиблим. Насправді ж він потрапив у полон до чекістів. Вони схопили його в криївці. Слідство тривало близько року. Левкович був ув'язнений у тюрмі на Лонцького у Львові та слідчій в'язниці МГБ у Києві на Короленка (тепер Володимирська).

Військовий трибунал військ МВД Київської області засудив його до 25 років виправно-трудових таборів. Він повністю відсидів термін покарання. Вийшовши на волю працював на вугільних шахтах у місті Червоноград Львівської області. Останні 5 років життя проживав у Львові. Був одним із 32 людей, нагороджених військовою нагородою УПА Золотим хрестом за бойові заслуги.

Зараз ви читаєте новину «У Львові поховали останнього полковника УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

767

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути