четвер, 10 липня 2008 14:48

У Криму відбувся Міжнародний конкурс виноробів

У Ялті завершився VIII Міжнародний конкурс виноградних вин, коньяків, шампанських, плодово-ягідних вин і міцних напоїв "Ялта. Золотий Грифон-2008", який традиційно проходить в Криму на базі Національного інституту винограду і вина "Магарач".

Як повідомили організатори, цього року на конкурс приїхали представники 14 країн, серед яких, - винороби зі Швейцарії, Австрії, Угорщини, Франції, Італії, Іспанії, Словаччини. Свої вина на конкурсі представили 8 країн СНД, Словаччина і Франція. Всього було виставлено 211 зразків напоїв.

Цього року вони оцінювалися по новій 100-бальній системі, замість традиційної для країн СНД 10-бальної. Зв"язано це з тим, що нинішній конкурс проходив під егідою Міжнародної організації винограду і вина (МОВВ, Париж, Франція) і за її правилами.

Ряд фахівців галузі з України і інших країн СНД були нагороджені Золотими медалями ім. князя Голіцина і Почесними дипломами. Журі, яке складається з представників підприємств учасників конкурсу, визначило кращі зразки винопродукції. 30% представлених зразків було удостоєно нагород: 20 - Великою золотою, 40 - золотими і 3 - срібними медалями.

У числі кращих традиційно опинилися вина НПАО "Массандра", шампанське - підприємства "Нове Світло", а також коньяки Одеського і Ужгородського коньячних заводів. "Винопродукция країн колишнього Радянського Союзу поки мало представлена в Європі. І я думаю, що наступним етапом конкурсу буде те, що в Європі дізнаються про ці вина. Цьому допоможе Міжнародна організація винограду і вина", - сказав експерт Міжнародної організації винограду і вина Давід Ено.

Організаторами конкурсу виступають НІВВ "Магарач", Українська академія аграрних наук, Міжнародна федерація Союзів виноградарів і виноробів країн СНД, Союз виноробів Криму.

Нагадаємо, що "Магарач" є одним з номінантів конкурса-акції "7 чудес Ялти". У 1828 році князь Воронцов, будучи великим шанувальником виноробства, розпорядився створити при Нікітському ботанічному саду в урочищі "Магарач" "Казенний досвідчений заклад" для розведення кращих виноградників і дослідів з вироблення вина, а в 1852 році там був побудований винзавод. До цих пір в енотеці заводу зберігається Мускат рожевий урожаю 1836 року - найстаріше російське вино, занесене в "Книгу рекордів Гіннесу".

Винарям "Магарача" належить честь створення вітчизняних марок мускату, мадери, хереса, портвейну та інших класичних марок кримських вин. Довгі роки Інститут винограду і вина "Магарач" був головним науковим центром у сфері виноградарства і виноробства СРСР, залишається таким і в СНД, повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «У Криму відбувся Міжнародний конкурс виноробів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути