четвер, 16 січня 2025 04:57

Підрахували, як змінився чек в українських ресторанах на третьому році війни
7

Як змінилась відвідуваність закладів
Фото: Poster
Як змінилась виручка закладів
Як змінився середній чек закладів
Як змінилась відвідуваність закладів
Як змінилась виручка закладів

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% порівняно з 2023 роком, а середній чек зріс на 17%, при цьому відвідуваність ресторанів впала на 3%.

Серед найбільших міст України найгіршу річну динаміку відвідуваності показав Дніпро. Кращою, ніж торік, ситуація виявилася в Харкові, Львові та Одесі. Негативну динаміку відчули в закладах Києва та Вінниці, йдеться в дослідженні Poster.

Серед причин падіння - економічна невизначеність і посилення мобілізації.

"У другому півріччі 2024 року відвідуваність закладів впала на 7% порівняно з другим півріччям 2023 року. Але через те, що початок року показав себе не погано, маємо загальнорічне падіння лише у 3%", - зазначає Родіон Єрошек, CEO та співзасновник Poster.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ назвав основні причини зростання цін в Україні

Відвідуваність майже всіх типів закладів знизилася у 2024 році порівняно з минулим. Найбільше просіли показники у піцерій, фастфуду та ресторанів - на 8% і 7% відповідно. Позитивну динаміку показали суші - зростання на 1%, а відвідуваність закладів, де продають каву з собою, залишилася без змін.

Виручка і середній чек зросли в усіх сегментах закладів унаслідок збільшення цін.

Найскладніше рестораторам у 2024 році було наймати й утримувати команди та працювати під час відключень світла. Крім цього, підприємців турбувала мобілізація персоналу, власна мотивація працювати та перевірки бізнесу.

НБУ прогнозує зростання інфляції в найближчі місяці, але очікує її сповільнення до середини 2025 року. У листопаді річна інфляція зросла до 11,2%. Основною причиною цього стали обмеження на пропозицію продовольства через низькі цьогорічні врожаї.

Водночас інфляційний тиск має фундаментальні ознаки, зокрема, прискорення базової інфляції до 9,3% у листопаді. Це пояснюється зростанням виробничих витрат, включно з витратами на електроенергію, оплату праці, а також ефектами послаблення гривні в попередні періоди.

Зараз ви читаєте новину «Підрахували, як змінився чек в українських ресторанах на третьому році війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути