Ексклюзиви
пʼятниця, 14 серпня 2009 12:18

У Києво-Печерській лаврі відродять покинуту каплицю

Автор: dic.academic.ru
 

У Києво-Печерській лаврі покинуту каплицю обіцяють привести до порядку і назвати ім"ям першого лікаря Київської Русі Агапіта Печерського.

Нічого нового на території монастиря зводитися не буде. Новий храм відкриють в покинутій каплиці, яка знаходиться біля першої міської інфекційної лікарні на вулиці Мазепи, 23.

Це будівлю багато хто знає під назвою Меморіалу "Червона стрічка", на його стіні з 2001 року укріплений знак боротьби з СНІДОМ - перевернута петлею вниз червона стрічка. Але якщо зовні воно виглядає пристойно - обштукатуреним і міцним, то усередині - повний розвал. Штукатурка порепалася і відпала, двері та вікна покосилися, перекриття прогнили. Дивом збережені гвинтові сходи покосилися.

Багато років це приміщення порожнє, а створити тут збираються лікарняний храм-каплицю на честь Агапіта, лікаря Печерського. Досить символічно, якщо врахувати, що каплиця знаходиться на території Інституту епідеміології і інфекційних захворювань ім. Л. В. Громашевського і тут займаються проблемами СНІДУ.

"Проект вже готовий, - розповів скарбник монастиря отець Варсонофій. - Зовні будівля залишиться без змін, а усередині проведемо повну реконструкцію. Зараз збираємо пожертвування, але у зв"язку з кризою їх поки мало. Розраховуємо, що роботи почнуться через три місяці".

Агапіт Печерський (? - 1095) - чернець Києво-печерського монастиря. Вважається першим лікарем Київської Русі, прославився своєю допомогою хворим, придбав велику популярність зціленням тяжкохворих молитвами і зіллям. За переказами, вилікував Володимира Мономаха. Мощі Агапіта Печерського знаходяться в Антонієвих (ближніх) печерах Києво-печерської лаври і до цих пір вважаються джерелом чудес і зцілень.

"Газета по-київськи"

Зараз ви читаєте новину «У Києво-Печерській лаврі відродять покинуту каплицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути