Ексклюзиви
понеділок, 22 листопада 2010 10:07

У Києві заборонять курити у кав'ярнях і барах

У Києві заборонять курити у кав'ярнях і барах

З наступного року курити в кав'ярнях, барах і нічних клубах можна буде тільки на літньому майданчику, в закритому "боксі" без столиків або на вулиці. Проект такого рішення зараз розглядають у комісіях Київради.

Про це розповіли його ініціатори - секретар комісії з питань сім'ї, молоді та спорту Віктор Гринюк і голова комісії з культури і туризму Олександр Бригинець.

"Норма, коли є зали для курців і некурців (як зараз) не зовсім правильна. Дим все одно йде. Тому ми хочемо, щоб куріння було дозволене лише на літніх майданчиках або спеціальних курилках, але не за столиками", - сказав Бригинець.

За його словами, до Євро-2012 майже всі кав'ярні, ресторани і навіть клуби будуть працювати за такими правилами.

"Такі заклади будуть мати на вході спеціальний знак, вони потраплять до списку об'єктів для туристів, крім того, вони будуть мати пільги на вуличну рекламу своїх закладів і, сподіваємося, що будуть менше платити місцеві збори", - зазначив Бригинець.

Кафе, де можна палити всередині, теж можуть залишитися, але, на думку авторів проекту, - лише десь на околиці. За словами Бригинця, він вже говорив з головою КМДА Олександром Поповим, і той ідею підтримав. До речі, в мерії з недавніх пір курять виключно на вулиці, а не у вбиральнях та коридорах, як раніше.

Як розповів Віктор Гринюк, завдання проекту - привчити молодь не курити.

"Серед 2,7 млн киян - 800 тисяч курців, велика частина з них - молодь", - сказав Гринюк.

Як відомо, зараз заборонено курити в парках, на зупинках, біля шкіл, але, незважаючи на штрафи (від 17 до 85 грн.), кияни цю норму ігнорують. У кав'ярнях поставилися до планів влади по-різному.

"У нас завжди забитий зал для курців. Про що це говорить? Коли наші відвідувачі п'ють пиво, вони курять. Якщо буде заборона, до нас буде ходити набагато менше народу", - вважає менеджер кафе на Чоколівці.

"Ми можемо обладнати спецприміщення для курців без столиків. Немає проблем, ми тільки за. Сама подумки обурювалася, коли дорослі диміли на дітей", - сказали в кафе на Сагайдачного.

В Європі теж борються з курінням. Наприклад, у Польщі курити в кафе можна тільки в ізольованих кімнатах з хорошою вентиляцією. Штраф для порушників - 180 євро. А до 2012 року Євросоюз планує заборонити куріння на робочих місцях у всіх країнах ЄС.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «У Києві заборонять курити у кав'ярнях і барах ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути