пʼятниця, 05 серпня 2022 18:00

Тимчасовий прихисток у Норвегії: зібрали поради для українських біженців

Тимчасовий прихисток у Норвегії: зібрали поради для українських біженців
Існує два типи переїзду до Норвегії: як переселенець або ж приїзд до рідних чи друзів. Фото: instagram.com/transfergo.ukraine

Норвегію для тимчасового захисту від війни українці обирають не так часто, як Польщу чи Німеччину. Але й у цій країні є чимало біженців з України.

Якщо ви плануєте поїхати в Норвегію, щоб урятуватися від війни, варто знати деякі нюанси. TransferGo Ukraine зібрав рекомендації від тих, які вже переїхали в країну й розповідають про нюанси й особливості імміграції.

Українцям варто врахувати те, що Норвегія не є членом Євросоюзу. Тому подавання документів відрізняється на законодавчому рівні.

Спочатку громадянам України треба зареєструватись у поліції як біженець. Так ви матимете право на медичне обслуговування та перебувати в країни легально. Потім треба подати пакет документів до міграційної служби на дозвіл на тимчасове чи постійне проживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Польщі українці отримали доступ до безкоштовної медицини на рівні з поляками

Є два типи переїзду в Норвегію: як переселенець або ж візит до рідних чи друзів.

За порадами TransferGo Ukraine, краще їхати не у великі міста, а в менші. Якщо ви приїхали як біженець, то вас спершу поселять в готель чи табір. Тут з пошуком житла й документами допоможуть волонтери.

Якщо ж їдете до рідних, то під час перетину кордону обов'язково скажіть, що ви біженець, але маєте де зупинитися. Потім треба реєструватися на адресу людини, яка готова прийняти вас у себе. Також у цьому випадку оформлювати всі документи вам теж доведеться самотужки.

Якщо ви приїхали з домашнім улюбленцем, то тварину заберуть на обов'язковий карантин.

Громадяни України, які постраждали через війну Росії, можуть отримувати грошову й інші види допомоги. Для цього необхідно подати заявку на платформі "єДопомога".

Обов'язковою умовою отримання переселенцями допомоги від міжнародних організацій є статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО).

Отримувати виплати можуть і особи, які перебувають на деокупованих, тимчасово окупованих територіях, а також там, де тривають активні бойові дії.

Перелік, на основі якого ВПО здійснюватимуть виплати, затверджує Мінреінтеграції. Цей перелік регулярно оновлюється. На 27 липня поточного року в переліку є 321 громада в дев'яти областях.

Зараз ви читаєте новину «Тимчасовий прихисток у Норвегії: зібрали поради для українських біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути