неділя, 17 липня 2022 23:10

В Польщі українці отримали доступ до безкоштовної медицини на рівні з поляками

В Польщі українці отримали доступ до безкоштовної медицини на рівні з поляками
Рецепт ліків можна отримати у сімейного лікаря або фахівця "вузької" спеціальності. Фото: pixabay

Українці в Польщі отримали доступ до безкоштовної медицини на рівні з поляками.

Щоб скористуватися послугами, треба мати закордонний паспорт громадянина України, в якому є позначка про перетин кордону після 24 лютого, повідомляє Урядовий портал.

Якщо перетнули кордон без закордонного паспорта – документ, що підтверджує дату перетину польського кордону польськими службами.

"Для цього слід зареєструватися на території польської держави: отримати статус біженця чи статус тимчасового захисту, а також аналог українського ідентифікаційному номеру – PESEL", – зазначила заступник міністра охорони здоров'я Ірина Микичак.

Саме цей номер надає українцям доступ до послуг сфери охорони здоров'я на постійній основі, до соціальної допомоги тощо. Процедура отримання PESEL для українців спрощена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі українцям видають талони на понад 10 тис. грн - де взяти та на що витратити

На сьогодні Польща надала українцям безоплатний доступ до медичної допомоги на всіх рівнях:

• базова медична допомога – візити до сімейних лікарів, виклик "швидкої",
• спеціалізована амбулаторна допомога,
• діагностичні дослідження (за направленням лікаря),
• лікування в стаціонарі,
• психіатричне лікування
• реабілітація (крім курортів),
• стоматологічні послуги.

Система сімейних лікарів у Польщі подібна до української. При відчутному погіршенні самопочуття та для отримання профілактичного супроводу пацієнту варто звернутися до сімейного лікаря. Сімейні лікарі опікуються всією родиною. Вони надають консультації, а при потребі направляють до лікарів спеціалізованої медичної допомоги (окулісти, кардіологи, ендокринологи та ін.), а також на додаткові діагностичні обстеження та лабораторні дослідження.

Також важливо, що в аптеках у Польщі рецептурний відпуск переважної більшості медичних препаратів. Рецепт можна отримати у сімейного лікаря або фахівця "вузької" спеціальності.

"Громадяни України, діти та молодь до 19 років мають право отримати безоплатні профілактичні щеплення, відповідно до польської Програми профілактичних щеплень. Для цього потрібно звернутися до свого сімейного лікаря та отримати відповідне направлення. Крім того, кожен повнолітній українець, а також дитина з 5 років, які знаходяться у Польщі, можуть також вакцинуватися проти COVID-19", – додала заступник міністра.

Зробити необхідне щеплення дитині можна у сімейного лікаря. Знайти медичний заклад, де працює сімейний лікар, можна за номером безоплатної цілодобової гарячої лінії — 800 190 590. Знайти лікаря чи пункт вакцинації можна, зателефонувавши на номер 800 190 590.

Окремо Микичак підкреслила, що вагітні українки, які перетнули кордон з Польщею після 24 лютого, мають право на безоплатне ведення вагітності, пологи та догляд за новонародженим в медичних закладах Польщі, які уклали контракт з NFZ (Національним фондом охорони здоров'я). Для цього потрібно стати на облік в акушерсько-гінекологічну амбулаторію.

Також у Польщі біженці з України зможуть отримати спеціальні безкоштовні картки для покупок. Картки поповнюватимуть на 300 злотих - 2070 грн щомісяця протягом трьох місяців.

Отримати картку зможуть українці, які прибули до Польщі з 24 лютого 2022 року. Один біженець може отримати до 900 злотих додаткової допомоги. На одну сім'ю видають максимум три картки на загальну суму 2,7 тис. злотих – 18,5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «В Польщі українці отримали доступ до безкоштовної медицини на рівні з поляками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути