Ексклюзиви
субота, 28 листопада 2020 20:41

"Тільки в сильній Україні це не повториться": вшанували жертв голодоморів
17

Із лампадок виклали хрест та слова "Збережи пам'ять!"
Фото: Валерій Шмаков
У Львові пройшла всеукраїнська акція "Запали свічку"
Під час екуменічної панахиди помолилися за закатованих голодом українців
У Львові пройшла всеукраїнська акція "Запали свічку"
У Львові пройшла всеукраїнська акція "Запали свічку"

У Львові на площі біля пам'ятника Тарасові Шевченку відбулося вшанування пам'ять жертв голодоморів. В заході взяли участь представники місцевої влади, духовенство, військові та небайдужі львів'яни.

Під час екуменічної панахиди присутні помолилися за закатованих голодом українців. Опісля відбулася загальнонаціональна "Хвилина мовчання" та Всеукраїнська акція "Запали свічку". Із лампадок виклали хрест та слова "Збережи пам'ять!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик розповів про вплив геноциду на психологію народу

"Мільйони людей прирекли на голодну та жахливу смерть тільки через, те що вони були українцями. Три голодомори нищівно пройшлись Україною. Ми повинні зберегти нашу пам'ять про трагічне минуле та передати правду майбутнім поколінням про штучні Голодомори, щоб вони більше ніколи не повторились. Обов'язок кожного поширювати правду не тільки в Україні, але й у цілому світі. Українці знають нашого ворога в лице. Ми більше не допустимо повторення цих тяжких злочинів. Тільки в міцній та незалежній Україні ми зможемо відстояти українців та державну самобутність", - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

У Львові людям, які пережили Голодомор 1932−1933 років, виплатять одноразову матеріальну допомогу в розмірі 1 тис грн. ЇЇ отримають 89 осіб.

Щороку в 4-ту суботу листопада в Україні вшановують загиблих від голоду. Цьогоріч День пам'яті жертв Голодомору припадає на 28 листопада.

Протягом 1932–1933 років на території УРСР померли понад 7 млн людей, ще 3 млн українців загинули поза її межами — на Кубані, Північному Кавказі, Нижньому Поволжі та Казахстані.

За допомогою штучного голоду більшовики намагалися придушити спротив українців. Селяни не бажали віддавати своє майно та землю колгоспам. 1930 року відбулося 1716 селянських виступів.

Зараз ви читаєте новину «"Тільки в сильній Україні це не повториться": вшанували жертв голодоморів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути