Ексклюзиви
четвер, 13 листопада 2008 12:20

The Times: проект енергетичної суперсистеми захистить Європу від російських загроз

The Times: проект енергетичної суперсистеми захистить Європу від російських загроз
В четвер Єврокомісія оприлюднить свій проект енергетичної суперсистеми, яка захистить Європу від російських погроз перекрити постачання енергоносіїв, повідомляє Inopressa.ru з посиланням на TheTimes. У редакційній статті видання указує, що основними складовими системи стануть нові ЛЕП, які зв"яжуть вітряні електростанції на Північному морі, а також мережі, які об"єднають розрізнені електромережі Прибалтійського регіону і країн Середземномор"я.

План також припускає будівництво двох газопроводів, які пов"яжуть Європу з Центральною Азією і Африкою, і створення так званого "Громадського газового кільця", яке дозволить державам ЄС ділитися один з одним паливом, якщо Росія перекриє вентиль, відзначає видання.

Як підкреслює газета, проект буде оприлюднений напередодні саміту ЄС-Росія у Франції, покликаного відновити діалог про економічне і енергетичне співробітництво. За даними видання, конкретних згадок про Росію в документі немає, але є згадки про небезпечну залежність від єдиного постачальника газу.

Як повідомляє видання, Ббританія схвалює перший етап проекту суперсистеми - ідею з"єднати між собою всі вітряні електростанції Північного моря, що зменшить залежність окремих країн від конкретних погодних умов: якщо в британській частині штиль, можна скористатися енергією вітру біля берегів Німеччини.

Такі ж мережі, згідно з проектом, з"являться в Прибалтиці і Середземномор"ї, а довгострокове завдання - створення єдиної європейської енергосистеми, відзначає газета.

Для загального газового кільця ЄС знадобиться прокласти газопроводи для доставки газу з Азербайджану і з Нігерії (через Сахару), пише газета, відзначаючи, що тут є конкурент - "Газпром", що вже веде переговори з обома країнами.

У попередньому варіанті документа сказано, що цей проект слід прискорити, оскільки він є одним з ключових елементів реакції ЄС на нинішню фінансову кризу, укладає газета.

Зараз ви читаєте новину «The Times: проект енергетичної суперсистеми захистить Європу від російських загроз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути