Ексклюзиви
середа, 30 червня 2010 17:15

Швидкісний трамвай курсуватиме по бракованих рейках

Швидкісний трамвай курсуватиме по бракованих рейках

Рейки, які будівельники використовують для прокладання лінії швидкісного трамваю з центру до Борщагівки, - промисловий брак.

За словами президента транспортної компанії Trans Road Group, яка займається дослідженнями в області залізничних перевезень Ігоря Бучко, кожна рейка має своє маркування, за яким можна визначити, до якого сорту він належить.

"Залежно від категорії зріз рейки офарблюють у різні кольори. Наприклад, рейки 1-го сорту позначають зеленим. Такі кладуть на лінії для пасажирського потоку потягів. Якщо на зрізі червона фарба, це - 2-й сорт, для дизельних перевезень, де швидкість нижча. Ну і, нарешті, синім маркуванням позначають промисловий брак. Саме такі рейки укладали для нашого швидкісного трамваю. У цьому може переконатися кожен, хто здатний відрізнити червоний колір від синього", - сказав Бучко.

Ще один показник бракованих рейок - їхня довжина. Для швидкісного трамвая укладали рейки марки Р-65, які випускаються винятково по 12 і 24 метри.

Якщо рейка бракується, її ріжуть на 6-метрові шматки, на зрізі ставлять синю позначку і відправляють на промислові підприємства, де по них їздять дрезини і товарні вагони зі швидкістю не більше 15 км/година.

Лінія столичного швидкісного трамваю складається з 6-метрових шматків, а, як відомо, керівництво "Київпастрансу" обіцяло, що трамвай розганятиметься до 80 км на годину.

За словами заступника директора Науково-дослідного конструкторсько-технологічного інституту міського господарства Леоніда Збарського, прокладені рейки не пристосовані для швидкісної лінії.

"Через те, що це швидкісна лінія, рейки повинні бути звареними між собою. Але за своєю довжиною і конструкцією вони призначені винятково для збірки, а не для зварювання. Для цього в них є спеціальні отвори для болтів, це значно знижує їхню міцність", - сказав Збарський.

У кресленні швидкісного трамваю зазначено, що на будівництві використовуються рейки Р-65 згідно Дст 8161-75, однак цей ДСТ був розроблений в 1974 році і відмінний у нашій країні в 2004 році. На його місце введений новий - ДСТУ 4344.

Як відомо, раніше низку запитань викликало кріплення "ІМЕТ", яке повинне міцно утримувати рейки на швидкісній лінії.

За словами Бучка, ці кріплення - справжнісінький фальсифікат, який може накоїти лиха в Києві.

"Можу з усією відповідальністю заявити, що ці кріплення рейки не втримають! Але і це ще не все, їхній гарантійний термін усього лише два роки. Отже, коли трамвай поставлять на рейки, весь шлях потрібно буде замінити, адже будівництво вже йде більше двох років", - сказав Бучко.

Згодний з думкою свого колеги й один із самих авторитетних транспортників країни Леонід Збарський. На думку вченого, якщо адміністрація зважиться зробити запуск лінії, катастрофа неминуча.

"Кріплення "ІМЕТ" - аналог розробки 70-х років. Воно давно зняте з виробництва. Але підприємство "Механіка", яке постачає на лінію ці кріплення, вчинило недобросовісно. Там взяли англійський патент 1973 року й одержали патент український 2009 року. Причому навіть картинки ніхто змінювати не став. Просто перемалювали їх один до одного. Те, що цю конструкцію не можна застосовувати в такому виді, це точно. Адже по лінії трамвай ще не ходив, а кріплення вже розвалюються", - сказав Збарський.

Комсомольская правда в Украине

Зараз ви читаєте новину «Швидкісний трамвай курсуватиме по бракованих рейках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути