понеділок, 28 вересня 2009 17:56

Новий швидкісний трамвай небезпечний для пасажирів?

Новий швидкісний трамвай небезпечний для пасажирів?

Уже більше місяця трамвай, виготовлений у Петербурзі, проходить у Києві випробування. Якщо все пройде вдало, то уже наприкінці року новенький вагон їздитиме на Борщагівку.

Однак колектив єдиного в Україні підприємства з виготовлення трамвайних вагонів - дніпропетровського СП "Татра Південь" заявляє, що іноземний вагон небезпечний для пасажирів, тому що не вписується в українські стандарти.

Про це заявив гендиректор підприємства Анатолій Кардивара.

"Ми впевнені - цей трамвай випробувань не пройде. Вагон не відповідає українським стандартам. Гальма російського трамваю не відповідають вітчизняному Держстандарту", - сказав Кардиваров.

За його словами, це питання безпеки пасажирів, бо якщо раптом на схилі знеструмиться лінія, люди полетять униз разом з вагоном.

"На жаль, нам не дали можливості виграти тендер у Києві, оскільки рішення приймалися незаконно. Виявилося, що наш вагон (ДО-1М8) на 40 см коротший, ніж заявлена Києвом довжина. Але він і дешевший мало не в два рази! Виходить, за 40 см трамвая Київ готовий переплачувати близько 8 мільйонів гривень?", - сказав Кардиваров.

У свою чергу головний інженер КП "Київпастранс" Юрій Бомбандеров наголосив, що коли проходив тендер, підприємство докладно вивчило всі трамваї учасників.

"Справа в тому, що "Татра Південь" робить вагони, які у нас вже є. Крім того, на Київському заводі електротранспорту ми своїми руками змогли випустити 7 аналогів дніпропетровського трамвая. Але якщо нам цю продукцію пропонують по 8 мільйонів гривень за одиницю, то ми на місці здатні зробити його усього за 5 мільйонів", - сказав Бомбандеров.

За його словами, петербурзький трамвай - це крок у майбутнє.

"Це нові технології. Ми хочемо розвиватися. Якщо порівнювати український і російський трамваї, можна сказати, що в першому випадку це "Таврія", у другому - "Мерседес". Комфорт, шумоізоляція, плавність руху, обслуговування - усе на вищому рівні. Якщо випробування пройдуть успішно, ми почнемо збір таких вагонів у Києві", - с казав головний інженер "Київпастранс".

Нині треба просто почекати. Адже якщо з петербурзьким вагоном і справді буде щось не так, він навряд чи з"явиться на столичних рейках.

Як відомо, перед запуском новинка в обов"язковому порядку проходить випробування, які повинна затвердити міжвідомча держкомісія. Відповідно, за нею і буде останнє слово - їздити трамваю чи ні.

За матеріалом Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Новий швидкісний трамвай небезпечний для пасажирів?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути