пʼятниця, 22 червня 2007 16:30

США закрили багатомільярдну програму створення розвідувальних супутників-невидимок

Директор національної розвідки США Майкл МакКоннелл розпорядився закрити програму створення розвідувальних супутників-невидимок вартістю в декілька мільярдів доларів. Призначений на початку цього року координатор американських спецслужб ніяк не прокоментував мотиви ухваленого рішення.

Створення "невидимих" для противника супутників-шпигунів було однією з найсекретніших і дорожчих програм американського ВПК. За офіційними даними, йшлося про нове покоління супутників серії Misty. За інформацією американських аналітиків, перший супутник з цієї серії був запущений в 1990 році, другий - в 1999. Згідно не підтвердженим офіційно публікаціям, реалізацією програми займалася компанія Lockheed Martin.

У 2004 році в газеті The Washington Post з"явилася інформація про те, що вартість програми створення нових супутників-шпигунів в процесі її реалізації збільшилася майже удвічі - з п"яти до 9,5 млрд доларів. Офіційні джерела ніяк не прокоментували ці дані, але міністерство юстиції почало розслідування за фактом витоку інформації.

Як заявив експерт військового інституту в Лексінгтоні (штат Вірджинія) Лорен Томпсон, розробникам програми не вдалося створити технології, відповідні очікуванням. З іншого боку, за його словами, закриття програми стало результатом переоцінки розвідувальних пріоритетів, що відбулася після 11 вересня 2001 року, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «США закрили багатомільярдну програму створення розвідувальних супутників-невидимок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути