вівторок, 05 грудня 2017 16:15

"Росія - імперія однієї нації" - мовознавець про відміну вивчення татарської в школах Татарстану

"Росія - імперія однієї нації" - мовознавець про відміну вивчення татарської в школах Татарстану
На татарську мову і літературу в навчальній програмі відвели лише 2 години на тиждень. Фото:www.etnika.ws

Парламент Республіки Татарстан, що в Росії, схвалив вивчення татарської мови в школах республіки на добровільній основі. Відтепер в школах Татарстану її викладатимуть лише двічі на тиждень і на це потрібна письмова згода батьків.

Про це говорить Gazeta.ua журналіст та мовознавець Юрко Зелений.

"В екскурсі останніх 20-ти років Росія активно утискає мови нацменшин на своїй території. Якщо говорити конкретно про татарську мову, то дії проти неї почалися ще з кінця 90-х років. Федеральний уряд Росії заборонив татарам переходити на латиницю. Татарська мова належить до тюркських мов, які послуговувались арабською системою написання. В ХХ ст. тюркські мови, як-от турецька, перейшли на латиницю. Тому, якщо татарську мову перевести на латиницю, то вона стає сумісною з усіма. Спочатку заборонили це. Далі були різні дії, аби зменшити використання мови в ужитку чи побуті. Наприклад, зараз єдиний державний іспит у Росії складають лише російською, а раніше можна було татарською. Якщо учень не складає його, то він не може продовжити навчання далі".

Ситуація з татарською мовою зайвий раз свідчить про те, що Росія – це імперія однієї нації. Вона робить все, аби впродовж останніх трьохсот років знищити всі мови, які були і які вже доживають на її території.

"Колись на території сучасної Росії були такі народності як ерзя, єдь, чудь і вони мали свої мови. Всі ці народи, які дали сучасну російській свою фонетику, втратили своє значення. Національності, які жили в Якутії, на сході Росії також мали свої мови, а Російська імперія зробила все, аби вони їх позабували. Зараз нормально функціонує лише чеченська мова".

В Республіці Татарстан згідно з федеральним законодавством татарська і російська мови мали рівні права.

" В Татарстані навчання проводилося татарською мовою. Те, що тепер вона більше не є державною - це сліди імперської політики. Британія, до прикладу, також має колоніальне минуле, але в своїх колоніях вона ніколи не утискала мови меншин і не насаджувала свою силоміць. Просто, якщо люди знали англійську, то можна було вище просунутись по кар'єрній драбині .В Татарстані всі мислять шляхом найменшого спротиву. На жаль, рух, що відстоює права мешканців республіки, дуже незначний. Колись було навіть таке, що викладачі татарської мови мали вищі зарплати. А зараз є такі випадки, коли їх просто звільняють".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик пояснив ставлення нацменшин до української мови

Статус державної в Росії має ще чеченська мова.

" Колись державною була ще тюркська, але в 90-их роках такий статус забрали, тому зараз носіїв мови все менше. В Радянському Союзі всі республіки мали свої мови, але це було дуже умовно. Наприклад, Грузія і Вірменія мали свій підхід до цього питання. Сталін був грузином за національністю. Один із сталінських чиновників був вірменином. Тому ці країни менше утискали в мовному аспекті. У Вірменії ж сьогодні живе 98 % вірмен за національністю. Але в цьому році Росія дозволила влаштовуватись на роботу водіям з водійським посвідченням своєї країни, якщо в тій країні другою державною мовою є російська. Оскільки Вірменія не має російської мови як державної, то їй виставили умову: якщо вірмени зроблять в себе російську другою державною, то їх братимуть на роботу в Росії".

Чеченці – це нацменшина, яка чинила опір, коли їхні права утискала Росія.

" Прикладом чеченського опору є війни. Татарстан, в свою чергу, йде мирним шляхом. Всі акції протесту розганяють. Цікаво, що Чечня і Татарстан багаті на запаси нафти. І знаходяться вони близько, за Волгою, а це не далекий Сибір. Тому Росії вигідно їх приборкати. В питанні мови Казахстан, наприклад, зробив розумний крок. Коли країна стала незалежною, то більшість населення були росіяни. За 25 років незалежності притоку росіян не було. Тому вони в країні зменшуються природнім шляхом. Зараз там більше казахського населення. Тому саме зараз в Казахстані переводять казахську мову на латиницю".

Татари становлять найбільшу нацменшину РФ — понад 5 млн людей. Історія відносин Кремля з Татарстаном особлива. По-перше, Казань буквально відреагувала на слова Бориса Єльцина: "Беріть суверенітету, скільки зможете проковтнути". 21 березня 1992-го в республіці провели відповідний референдум. У листопаді того ж року ухвалили власну Конституцію й надрукували паспорти з національною символікою. 15 лютого 1994-го Кремль уклав із Татарстаном Договір про розмежу­вання повноважень. Його Путін у липні цьогоріч відмовився продовжити. Тепер у Татарстані не буде свого президента. Федеральний центр намагається забрати й найдорожче — мову.

Зараз ви читаєте новину «"Росія - імперія однієї нації" - мовознавець про відміну вивчення татарської в школах Татарстану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути