вівторок, 31 жовтня 2017 07:15

Росія розпадеться і через національне питання

Автор: www.radiosvoboda.org
  У столиці російської республіки Башкортостан Уфі майже 300 людей взяли участь в акції на підтримку мови, 16 вересня 2017 року. ”Башкирська мова — державна мова”, — скандували учасники мітингу
У столиці російської республіки Башкортостан Уфі майже 300 людей взяли участь в акції на підтримку мови, 16 вересня 2017 року. ”Башкирська мова — державна мова”, — скандували учасники мітингу

Прокуратура в Татарстані вимагає виключити татарську мову з обов'язкової шкільної програми. Так виконують доручення президента Росії про добровільне вивчення національних мов у республіках. Татарська перестане бути обов'язковою в школах, як це сталося з башкирською в сусідньому Башкортостані.

На Північному Кавказі серйозно занепокоєні кремлівськими нововведеннями, де лише в одному Дагестані живуть 13 корінних народів і 14 народностей. Головна причина стурбованості — призначення керівником республіки генерала Васильєва. Він ніколи не жив там і не має коріння, не говорить жодною з дагестанських мов.

Так відбувалася асиміляція за радянських часів — розчинення народу в іншому. Тоді другим секретарем ЦК республіканських партій завжди був посланець Москви, й заради нього всі офіційні заходи проводили російською. Нині Кремль відновлює традиції. Забуваючи, наприклад, що в Алмати 1986 року молодь повстала проти призначення главою Казахської РСР Геннадія Колбіна замість Дінмухаммеда Кунаєва.

Російська влада не зупиниться на школах. 18 жовтня прокурор Татарстану виніс попередження щодо порушення законодавства з протидії екстремізму на адресу Всетатарського громадського центру. Його погрожують закрити. Претензії прокуратури дивні — центр "здійснює свою діяльність і видає рішення лише татарською мовою". Мовляв, її використання має "ознаки інформації, спрямованої на розпалювання ворожнечі за "ставленням до мови". Приводом для перевірки стало звернення центру до депутатів, політичних і громадських організацій під назвою "Врятувати татарську мову". В ньому пропонували обговорити надання їй статусу єдиної державної в республіці.

Татари становлять найбільшу нацменшину РФ — більш як 5 млн людей. Історія відносин Кремля з Татарстаном особлива. По-перше, Казань буквально відреагувала на слова Бориса Єльцина: "Беріть суверенітету, скільки зможете проковтнути". 21 березня 1992-го в республіці провели відповідний референдум. У листопаді того ж року ухвалили власну Конституцію й надрукували паспорти з національною символікою. 15 лютого 1994-го Кремль уклав із Татарстаном Договір про розмежу­вання повноважень. Його Путін у липні цьогоріч відмовився продовжити. Тепер у Татарстані не буде свого президента. Федеральний центр намагається забрати й найдорожче — мову.

Русифікація відбувається й на окупованих Росією територіях інших країн.

Усе навчання у школах При­дністров'я відбувається російською, попри рівну кількість етнічних українців, молдаван і росіян. У Абхазії в регіонах компактного проживання грузинів їхня рідна мова під забороною. Там сепаратистська влада запроваджує навчання російською. В Ахалгорському районі окупованої "Південної Осетії" заборонені підручники з Грузії. У Криму поки що працюють близько десяти шкіл, де кримськотатарську мову використовують до четвертого класу, а потім — навчають російською.

Путін намагався збудувати велику імперію "русского мира", але не вийшло. Програму "підтримки російськомовного населення" на пострадянському просторі не виконати. І Кремль вдається до випробуваного способу часів "збирання земель руських" — до насильства, але вже на своїй території. Путін поспішає. Намагається зберегти колись завойовані землі й продовжити підкорювати народи, які досі наважуються говорити рідними мовами.

Якщо вірити в сумні прогнози майбутнього Росії, то причиною розпаду колишньої величезної імперії стане й національне питання. Оскільки колись завойовані народи федерації росіянами так і не стануть — через утиски та зневажливе до них ставлення "корінних росіян".

Зараз ви читаєте новину «Росія розпадеться і через національне питання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути