пʼятниця, 30 квітня 2010 15:05

Росія, Лівія і Іран забезпечують процвітання китайців

Росія, Лівія і Іран забезпечують процвітання китайців

Китай нарощує споживання нафти. У першому кварталі країна закупила за кордоном майже на 30% більше "чорного золота", ніж рік тому. Для Росії це хороша новина: зростаючий попит на нафту означає, що ціни будуть високими. Проте, це означає, що Росія перетворюється на всього лише одну з країн, поруч з Анголою, Лівією та Іраном, які забезпечують процвітання китайців.

Китайська економіка - найбільш швидкозростаюча в світі, тому їй потрібно все більше сировини, у тому числі енергорерсурсов. У той час як інший світ ледве відновлюється після кризи і перебуває в стані стагнації на рівні 1-3% річного зростання ВВП, економіка Китаю в першому кварталі 2010 року зросла на 11,9%.

Росія ж входить до п'ятірки найбільших постачальників нафти Китаю. У березні російські поставки виросли майже на 20%. Поки що на китайському ринку нашого сусіда обганяють інші країни. У березні лідером вперше стала Ангола, яка обійшла Саудівську Аравію. На третьому місці Іран, далі йде Росія, її швидко наздоганяє Лівія.

Бурхливий попит на нафту в Піднебесній пояснюється фантастичним зростанням числа проданих машин. У минулому році Китай став найбільшим автомобільним ринком світу, вперше обігнавши США. У країні було продано близько 13 млн машин. У цьому році очікується, що продажі авто зростуть ще на 25% - до 17 млн.

Особливість китайської нафтової експансії - потужна політична підтримка з боку Пекіна. Китайські компанії, контрольовані державою, не бояться лізти в такі країни, куди приватний бізнес Заходу вважає за краще не потикатися. Китай став найбільшим іноземним інвестором в багатому нафтою Судані, реалізує проекти у Венесуелі, Бірмі, Ірані.

Крім того, в обмін на нафтові проекти Китай пропонує цим країнам політичну підтримку на світовій арені, поставки дешевих товарів, кредити.

На теренах СНД Китай теж проводить економічну експансію. Так, нещодавно Білорусь отримала кредит у $1 мільярд на спільні проекти. Китайці придивляються також і до українського ринку.

GZT
Зараз ви читаєте новину «Росія, Лівія і Іран забезпечують процвітання китайців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути