четвер, 29 квітня 2010 15:37

Китайці підклали бомбу під долар - Financial Times

Китайці підклали бомбу під долар - Financial Times
Під долар підклали бомбу з годинниковим механізмом, і відлік пішов, вважає Джерард Лайонс, старший економіст Standard Chartered Bank. У статті в виданні The Financial Times він пише: "Вже рік китайці тихою сапою підривають позиції долара, сумніваючись в його цінності як засобу для зберігання заощаджень і засобу обміну".

Пекін заохочує використання юаню на міжнародній арені - а конкретно, інвойсування в юанях для експортерів та створення систем розрахунків в юанях.

До цієї справи Китай підходить з властивою йому ґрунтовністю та неквапливістю. Інвойсування в юанях на даний момент дозволено 400 компаніям у 5 адміністративних одиницях материкового Китаю, але незабаром пошириться на тисячі інших компаній і ряд провінцій, в тому числі Хейлунцзян, яка хоче здійснювати розрахунки в юанях з Росією.

"Останньою перешкодою, яку треба подолати Китаю для того, щоб його валюта мала ходіння в усьому світі, стане питання про конвертованість юаня по торговельним угодам і капітальним операціям", - пише автор, пророкуючи, що рано чи пізно юань стане конвертованим.

Використання юаню в світі розшириться, оскільки китайські компанії інвестують кошти за кордоном, а Китай активніше підтримує інші держави: так, нещодавно укладено договір про фінансування проектів у Венесуелі загальною вартістю 20 млрд доларів, причому половина суми буде виплачена в юанях.

Важливо, що юань стає популярнішим навіть незважаючи на прив'язку до долара, а введення вільного курсу стане додатковим стимулом для популярності китайської валюти.

Inopressa
Зараз ви читаєте новину «Китайці підклали бомбу під долар - Financial Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути