четвер, 21 січня 2010 14:15

Китай допоможе Україні кредитами і ноу-хау - французькі ЗМІ

Китай допоможе Україні кредитами і ноу-хау - французькі ЗМІ

Китай проявляє все більше інтересу до європейської периферії і скоро може почати процес безпрецедентної співпраці з Україною, стверджує французьке видання Le Temps.

Як відзначає Le Temps, проросійські, проєвропейські або проатлантичні геополітичні контексти, крізь призму яких оцінювалися події на Україні, сьогодні представляються менш актуальними.

"Очевидно, що в умовах, коли Україна опинилася у ситуації важкої економічної і соціальної кризи, її традиційні партнери не в змозі задовольнити її фінансові потреби. В найближчому майбутньому справжньою новиною може стати зміцнення позицій Китаю", - підкреслює видання, нагадуючи про недавній візит одного з віце-прем"єрів китайського уряду до Києва.

Схоже, Китай, який нарощує вплив в Африці і Латинській Америці, зацікавився і європейською периферією, яка представляє собою благотворний ґрунт для впровадження, відзначає експерт французького Інституту політичних наук (Sciences Po) Флоран Парментье. Для Китаю така експансія - це можливість експортувати своє ноу-хау в країни з найбільш дешевою інфраструктурою.

Автор статті вважає, що незабаром після виборів Україні буде наданий вигідний китайський кредит і відносини розвиватимуться все активніше.

"Крім того, якщо ЄС пропонує невеликі гроші, ставлячи при цьому ряд умов, то Китай пропонує більше і не вимагає взамін нічого, окрім невизнання Тайваню. Права людини, природоохоронні і соціальні стандарти, "правильне" управління - йому немає справи до цього", - пише газета.

Поза сумнівом, зростаюча присутність Китаю на Україні матиме економічні і політичні наслідки, переконаний Парментье. На його думку, це може привести до "зміцнення системи, в якій економічні клани грають вирішальну роль в політичному житті країни".

Китай пропонує великі гроші і не вимагає взамін нічого

"Надання капіталів без яких-небудь умов позбавляє економічні еліти відчуття відповідальності і скорочує число стимулів для проведення реформ, потенційно здатних завдати шкоди їх бізнесу", - підкреслює автор статті.

В той же час, фінансування конкретних проектів в умовах нерозвиненості інфраструктури в сусідніх країнах може виявитися ефективним. Проте, визнає видання, китайська політика на Україні може стати перешкодою для передачі європейського досвіду.

Нинішня ситуація свідчить про зміну правил гри, зважаючи на збільшення числа гравців, підкреслює газета. Майбутнє покаже, чи зможуть "китайські ліки" - неймовірно вигідні кредити, що надаються без будь-яких умов, завоювати позиції на околицях ЄС, і до чого це призведе.

InoPressa

Зараз ви читаєте новину «Китай допоможе Україні кредитами і ноу-хау - французькі ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути