субота, 10 квітня 2010 17:25

"Сьогоднішня втрата катастрофічна для всього світу" - Обама

"Сьогоднішня втрата катастрофічна для всього світу" - Обама

Президент США Барак Обама виразив співчуття у зв"язку з загибеллю в авіакатастрофі під Смоленськом президента Польщі Леха Качинського і великої групи польських військових, політиків і громадських діячів.

"Сьогоднішня втрата катастрофічна для Польщі, США і всього світу. Президент Качинський був видатним лідером, який грав ключову роль в русі "Солідарність", його шанували в США як лідера, вірного принципам свободи і людяності. Разом з ним пішли багато яскравих військових і суспільних лідерів Польщі, які сприяли демократичному становленню країни", - говориться в заяві Обами, поширеній прес-службою Білого дому в суботу вранці.

"Ми приєднуємося до народу Польщі, що знаходиться у жалобі... У цей момент наші думки і молитви з сім"єю Качинських і зі всією польською нацією", - заявив президент США.

Обама подзвонив польському прем"єрові Дональдові Туску і виразив співчуття польському народу від себе і від першої леді США.

"Сьогодні у всієї Америки важко на серці. США дорожать своїми багаторічними міцними зв"язками з польським народом. Ці зв"язки є заставою міцності наших відносин, дружби між народами і визнанням заслуг американців польського походження у справі становлення нашої державності", - відзначив президент США.

Польща після розпаду Організації Варшавського договору стала одним зі стратегічних партнерів США у Східній Європі. До 2008 року США за згодою польського керівництва планували розвернути позиційний район на території цієї країни. Польська діаспора в США налічує, за різними даними, від 8 до 10 мільйонів осіб і є однією з найбільших в країні.

Керівники інститутів влади Євросоюзу також виразили співчуття народу Польщі у зв"язку з загибеллю президента цієї країни.

"Я дуже тісно працював з президентом Качинським у дусі лояльності, і я дуже поважав його як непохитного патріота, який в той же час був дуже прихильний нашому Європейському союзу і цінностям свободи і солідарності", - говориться в заяві голови Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу.

Голова Європарламенту Єжи Бузек, який очолював уряд Польщі в 1997-2001 роках, назвав загибель членів польської офіційної делегації "немислимою катастрофою для Європи".

"Ніколи раніше не траплялося того, щоб так багато високопоставлених осіб, демократично вибраних народом, гинули в авіакатастрофі", - говориьься в заяві Бузека.

Він заявив, що глибоко тужить разом з 38 мільйонами своїх співвітчизників.

У свою чергу, Високий представник ЄС з міжнародних справ і політики безпеки Кетрін Ештон виразила співчуття народу Польщі і сім"ям загиблих, заявивши про солідарність з ними "в цей дуже важкий і сумний час".

На прохання польських властей у зв"язку з трагедією візит Ештон до Варшави, намічений на 12 квітня, перенесений.

Польський урядовий літак Ту-154 розбився в Смоленську в суботу вранці. Президент Польщі Лех Качинський разом з офіційною польською делегацією летів в Катинь для участі в меморіальних заходах. В результаті авіакатастрофи загинули, за різними даними, від 96 до 132 осіб, які знаходилися на борту.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «"Сьогоднішня втрата катастрофічна для всього світу" - Обама». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути