Ексклюзиви
субота, 10 квітня 2010 14:50

Нові вибори в Польщі пройдуть "не пізніше 20 червня"

Нові вибори в Польщі пройдуть "не пізніше 20 червня"

Після смерті Леха Качинського обов"язки президента Польщі взяв на себе спікер Сейму Броніслав Комаровський, відповідно до Конституції країни. Він стане найважливішою людиною в країні до нових президентських виборів

Коли Комаровський дізнався про катастрофу, в результаті якої загинули президент Лех Качиньський, він відразу ж виїхав до Варшави.

"Прем"єр-міністр перебуває в постійному контакті зі спікером парламенту", - заявив у прямому ефірі TVN24 польський політик Павло Грас.

І додав, не приховують емоцій: "Це серйозний шок для нас".

Броніслав Комаровський буде найважливішим людиною в Польщі, до обрання на президентських виборах наступника Леха Качиньського.

Як повідомив знавець конституції професор Петро Вінчорек, дата виборів повинна бути встановлена спікером Сейму за 14 днів після смерті президента. Поляки повинні отримати можливість голосувати не пізніше ніж через 60 днів після призначення виборів, тобто не пізніше 20 червня.

Комаровський отримує президентські обов"язки (усі, окрім розпуску парламенту), а також керує роботою Сейму, але за нього це може робити заступник. Спікер також стає головою збройних сил Польщі.

Як підкреслив професор Вінчорек, Комаровський може виконувати нові обов"язки, з Президентського палацу, але може також залишатися на посаді спікера. Як новий глава держави він повинен буде співпрацювати з прем"єр-міністром і главою міноборони, щоб вирішити, хто відтепер буде командувати збройними силами країни замість тих, хто загинув у результаті катастрофи президентського літака в Смоленську.

Нагадаємо, літак з високопоставленими особами, на якому летів також президент Польщі Лех Качинський розбився сьогодні під Смоленськом в Росії. Повідомляється, що ніхто з пасажирів не вижив.

Gazeta.ua за матеріалом Tvn24

Зараз ви читаєте новину «Нові вибори в Польщі пройдуть "не пізніше 20 червня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути