середа, 02 грудня 2009 11:22

"Невський експрес" підірвали моджахеди Доку Умарова

"Невський експрес" підірвали моджахеди Доку Умарова

Відповідальність за підрив потягу "Невський експрес", який стався 27 листопада, взяло на себе командування "кавказьких моджахедів". Заява сепаратистів опублікована 2 грудня на одному з сайтів бойовиків.

У заяві моджахедів мовиться, що цей теракт був проведений в рамках операції з нанесення ударів по стратегічних об"єктах на території Росії. Виходячи з опублікованого, бойовики діяли за наказом Доку Умарова.

За словами бойовиків, вибух був організований "спеціальною диверсійною групою". Вони пообіцяли, що подібні теракти будуть проводиться доти, "поки окупанти на Кавказі не припинять свою політику вбивств простих мусульман суто за релігійною ознакою".

У заяві наводяться дані загиблих, які відрізняються від офіційних - сепаратисти стверджують про більш ніж 30 загиблих і не менше 80 поранених (офіційні дані - 26 загиблих). При цьому в тій же заяві йдеться, що бойовики будуть намагатися уникати жертв серед неозброєного населення Росії.

Раніше стало відомо, що за підозрою в причетності до вибуху слідство розшукує кількох людей, в тому числі, чотирьох кавказців. Крім того, лунали припущення, що до теракту може бути причетний "російський вахабіт" Павло Косолапов - колишній військовослужбовець, що встав на бік бойовиків.

Косолапов оголошений в розшук - його заочно звинуватили у скоєнні першого підриву "Невського експреса", що відбувся в 2007 році. Організатором того вибуху прокуратура вважає Умарова. Разом з тим можлива причетність Косолапова до останнього теракту офіційно не підтверджувалася.

Нагадаємо, три останні вагони швидкісного потягу "Невський експрес", який слідував маршрутом Москва-Петербург, ввечері 27 листопада зійшли з рейок і перекинулися.

Причиною аварії став закладений на колії вибуховий пристрій, який спрацював у зазначений момент. Потужність вибуху склала 7 кілограмів в тротиловому еквіваленті.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «"Невський експрес" підірвали моджахеди Доку Умарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути