субота, 28 листопада 2009 13:13

Теракт в Росії: підірвано пасажирський потяг (ФОТО)

Чергова НП на залізниці сталась в Росії. Вдруге за свою історію зійшов з рейок "Невський експрес". Відповідальність за аварію потягу узяло на себе націоналістичне угруповання Combat 18.

За даними на 8 ранку за київським часом, в результаті аварії потягу "Невський експрес" в Новгородській області загинули 39 осіб, дані уточнюються. Поранено близько ста осіб.

"Кількість жертв значно збільшується, до 25 загиблих, які були, додаються ще 14 тіл загиблих, яких виявили в лежачому вагоні", - сказав член оперативного штабу по ліквідації аварії.

Він відзначив, що не може назвати точну цифру загиблих, оскільки ці дані відрізняються. Втім, МНС ці дані спростовує, заявляючи про 25 загиблих. Генпрокуратура о 10:00 за київським часом повідомила про 30 загиблих.

НП сталась в районі міста Балагоє в п"ятницю о 20:30 за московським часом. Точне місце - перегін Алешинка-Угловка між 285 і 286 км траси. Три останні вагони лягли на бік.

Всього у складі швидкісного потягу було 13 пасажирських вагонів і вагон-ресторан. Всього на даний маршрут було продано 661 квиток, в трьох постраждалих вагонах було викуплено 204 квитки.

Причини аварії наразі не відомі. Є лише версії події.

У правоохоронних органах Москви повідомляють, що одна з основних версій - версія теракту.

"Поряд із залізничним полотном була виявлена воронка діаметром в один метр. Очевидці перед НП чули сильний звук вибуху. Все це може говорити про можливий теракт", - сказав представник органів

Президент РЗД ВолодимирЯкунін заявив, що "існують об"єктивні дані, що дозволяють слідчим розглядати як одну з версій аварії "Невського Експреса" підрив невстановленого вибухового пристрою". Про це він сказав в розмові з журналістами, перебуваючи на місці події.

Машиніст "Невського експреса" в ефірі телеканалу "Вести" заявив, що вибуховий пристрій спрацював під електровозом.

Експерт одного з провідних силових відомств, що займається дослідженням обставин аварії на умовах анонімності заявив, що "характер пошкодження вагонів поїзда і руйнування на місці НП дає експертам право вважати, що мало місце пошкодження нитки залізничного полотна з подальшою дефрагментацією (руйнування на дрібні частини) рейки".

"Це спровокувало схід з рейок колісної пари першого візка третього від хвоста вагону, а потім і двох хвостових вагонів. Причиною всього цього стала зовнішня дія", - відзначив експерт.

МНС повідомляє, що потяг міг зійти з рейок через відключення подачі електрики на залізниці. Але представник Русенергозбуту вже заявив, що електропостачання залізничних колій не уривалося. Мінтранс розглядає як можливу причину технічний збій стрілки залізничних колій. Джерело у відомстві повідомило, що через перепад електричної напруги стрілка на лінії залізничних колій могла перевестися, що призвело до аварії.

Це вже друга аварія швидкого пасажирського потягу N166 "Невський експрес", сполученням Москва - Петербург. Перша аварія сталася 13 серпня 2007 року.

Коли потяг на швидкості близько 180 км/год прямував по території Маловішерського району Новгородської області, просто під локомотивом спрацювала саморобна бомба потужністю до 2,5 кг в тротиловому еквіваленті. В результаті електровоз і 12 вагонів потягу зійшли з рейок, 60 осіб постраждали.

Генпрокуратура РФ порушила кримінальну справу за статтею "тероризм", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Теракт в Росії: підірвано пасажирський потяг (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути